Kan je een USB printerkabel aansluiten op de netwerkpoort?

Nee, dat zal niet werken. Heel toevallig past de aansluiting in de vorm van een huisje wel in een netwerkpoort. Maar er wordt dan geen verbinding gemaakt. Een netwerkpoort verwacht aan de onderkant 8 lijntjes koper. Een USB printerkabel geeft in het midden het signaal door.

Je zal denken, maar dat is toch logisch dat dit niet gaat werken. Maar toch kan het gebeuren dat je de achterkant van de printer niet kan zien. Je moet dan op de tast de juiste aansluiting vinden.

De meeste particulieren printers, zoals onderstaande, zijn alleen uitgerust met een USB aansluiting. Netwerkaansluitingen kom je vooral tegen bij de zakelijke printers wat ook meestal laserprinters zijn.

HP Envy 5010 All-in-one printer met wifi en Airprint zonder netwerkaansluiting.

Een USB kabel altijd op de juiste manier aansluiten:

Ook de USB kabels met platte aansluitingen kan je maar op een manier aansluiten. Dit moet je op een vloeiende manier kunnen doen. Een simpele tip om het meteen op de juiste manier te doen is ervoor te zorgen dat het logo van USB aan de bovenkant zit.

Inmiddels is er een nieuwe standaard voor USB aansluitingen zodat het niet meer uitmaakt hoe je de aansluiting in de poort stopt. Maar het duurt nog wel even voordat de oude platte USB aansluitingen (standaard 1.0 / 2.0 / 3.0) vervangen zijn door de nieuwe.

LPT de voorganger van de USB printerkabel:

USB is trouwens niet de eerste aansluiting voor printers. Vroeger waren printers uitgerust met een parallelle LPT poort. Dit werd ook wel de printerpoort genoemd. Een aansluiting die gauw 1 cm hoog en 5 cm breed was met haakjes aan de zijkanten. Meestal zaten er tussen de aansluitingen een dikke stugge kabel. Gelukkig hoeven we die al jaren niet meer te gebruiken tenzij je nog een oude printer hebt.

Ben je toe aan een nieuwe printer?

Lees dan ook mijn blog met een aantal tips om de beste printer te selecteren en vooral kosten te besparen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.