Wat betekent Windows RE en Windows PE?

Wat betekent het:

Windows RE staat voor Windows Recovery Environment en Windows PE staat voor Windows Preinstalled Environment. Het zijn een soort van uitgekleden besturingssystemen die gebruikt kunnen worden voor het herstellen van problemen, uitvoeren systeemherstel of om Windows 10 opnieuw te installeren.

Beiden systemen zien er qua opties hetzelfde uit en hebben een blauwe achtergrond met witte letters.

Wat is het verschil:

Windows RE wordt standaard meegeïnstalleerd op de harde schijf van iedere Windows 10 computer. Dit systeem wordt automatisch opgestart als de computer niet meer op wil starten.

Windows PE wordt meegeleverd met de Windows 10 DVD of USB stick die jezelf heel gemakkelijk kan maken met de Windows Media Creation Tool. Windows PE wordt in het geheugen (RAM) van de computer geladen.

Beiden systemen kan je gratis gebruiken en zijn ook in het Nederlands beschikbaar. De meeste opties zijn gebruiksvriendelijk, maar voor de Opdrachtprompt is wel wat ervaring nodig.

Windows Recovery Envirionment (RE)
Screenshot van Windows RE. Bron: Microsoft.com

Hoe start je het op:

Windows RE kan je handmatig opstarten door tijdens het opstarten van de computer op de F8 toets te blijven drukken. Werkt de computer nog dan kan je Windows RE ook opstarten door je eerst af te melden in Windows 10. Houd de Shift toets ingedrukt en start de computer opnieuw op. De computer zal Windows Recovery Environment opstarten.

Windows PE start je op vanaf een DVD of USB stick. Stop de media in de computer en start de computer opnieuw op. Indien de computer vraagt of je Windows op wil starten door op een toets te drukken moet je dat doen. In eerste instantie wordt je de optie aangeboden om Windows 10 te installeren. Onderin vind je in het klein de optie “Uw computer herstellen”. Door hier op te klikken om je in Windows PE.

Als je Windows PE vanaf een DVD opstart kan het opstarten langer duren dan wanneer je dit doet vanaf een USB stick. Dit komt omdat het systeem overgezet moet worden naar het RAM geheugen. Hiervoor is ongeveer 512 MB nodig.

Wat is beter:

Windows RE heb je standaard tot je beschikking en prima om de meeste problemen op te lossen. Zo kan je met Systeemherstel terug de tijd in naar een moment voordat het probleem ontstond.

Maar soms is het probleem te groot of zijn bestanden zo erg beschadigd dat dit systeem niet juist meer kan functioneren. Op dat moment is het handig om Windows PE tot je beschikking te hebben.

Natuurlijk heeft niet iedereen Windows Preinstalled Environment ergens in een la liggen, maar gelukkig kan je deze gratis downloaden. Je hebt hier alleen wel een USB stick van 8GB of meer voor nodig.

> Bekijk meer Windows 10 blogs

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.