Rapid Application Development: software snel klaar

Rapid Application Development met Betty Blocks.Nieuwe software laten ontwikkelen kost traditiegetrouw veel tijd. En dat is vervelend wanneer je als organisatie snel wilt schakelen. Rapid Application Development (RAD) biedt de oplossing. Deze ontwikkelmethode maakt het mogelijk om razendsnel ideeën om te zetten in functionele applicaties.

Wat is Rapid Application Development?

Rapid Application Development is een manier om snel nieuwe software te ontwikkelen. De RAD-aanpak maakt daarvoor gebruik van modellen en prototypes die de functies en vorm van het eindproduct simuleren. Deze componenten kunnen gemakkelijk worden aangepast in de testfase en zijn later eenvoudig te hergebruiken in nieuwe projecten.

Dankzij een Rapid Application platform op basis van no-code of low-code beschikken organisaties tot wel tien keer sneller over nieuwe software dan bij traditionele softwareontwikkeling. Daarnaast kunnen alle betrokken personen en afdelingen tijdens de ontwikkelfase meekijken en feedback geven.

RAD in 6 stappen

Welke oplossing je ook wilt bouwen, Rapid Application Development volgt een vast stappenplan. Hieronder bespreek ik die stappen en lichten ik ze één voor één toe.

Fase 1: wensen en eisen in kaart brengen

De eerste stap is het bekijken van de informatiestromen in het bedrijf. Welke informatie zorgt ervoor dat de bedrijfsprocessen vloeiend verlopen? Wie produceren, bewerken en verwerken die informatie?

Focusgroepen en workshops geven de antwoorden op deze vragen. Vervolgens worden hiermee wireframes gemaakt en schermen uitgetekend. Daarmee krijgen de ontwikkelaars een goed idee van de omvang van het project.

Fase 2: eerste prototype ontwikkelen

Nu de informatiestromen in kaart zijn gebracht, is het tijd om een basisontwerp in het Rapid Application platform te maken. Het eerste prototype van de applicatie beschikt over de belangrijkste eigenschappen, waarmee het de kernactiviteiten ondersteunt. Vervolgens kan verder worden gebouwd op deze basis.

Fase 3: testen en feedback verzamelen

In deze fase worden de technische en functionele details ingevuld. De uiteindelijke gebruikers van de softwareapplicatie maken kennis met het eerste, werkende prototype. De testervaringen en feedback van deze gebruikers kan nog worden meegenomen tijdens de volgende stappen.

Fase 4: aanpassing en doorontwikkeling

Door middel van automatiseringstools en codering wordt het systeem doorontwikkeld. Hierbij worden agile ontwikkelingsmethoden zoals SCRUM toegepast. Met een focus op kleine blokken techniek, verdeeld in korte ontwikkelcycli, is het mogelijk om in korte tijd veel voortgang te boeken.

Fase 5: laatste test

Doet de applicatie wat hij doen moet? Zijn de informatiestromen naar wens? Als dit in fase 3 al is bekeken, is een laatste testfase gewenst. Doorgaans neemt deze weinig tijd in beslag en komen er slechts kleine verbeterpunten aan het licht.

Fase 6: ingebruikname van de software

Het eindproduct – de software met alle gewenste koppelingen en functies – wordt opgeleverd en in gebruik genomen. Omdat het om losse, herbruikbare softwarecomponenten gaat, zijn deze goed in te zetten bij andere projecten, of voor doorontwikkeling van deze software.

Waarom werken met een Rapid Application platform?

Met een Rapid Application platform als Betty Blocks en WEM is het mogelijk om in een kwestie van weken een nieuwe applicatie te bouwen. De snelheid is dus een eerste reden om voor RAD te kiezen.

Een andere reden is dat je met RAD schaalbaar bent. Gebruikte softwarecomponenten zijn te hergebruiken in nieuwe projecten, wat opnieuw tijd bespaart.

Ook het kostenplaatje is interessant. Omdat er minder tijd en mankracht nodig is bij Rapid Application Development, is er een lager budget vereist. Dat verkort de terugverdientijd ook aanzienlijk.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.