Wat is een dedicated server en wat kan je ermee?

Het bedrijf waar jij werkt zal vast een website hebben om te laten zien welke producten of diensten ze verkopen. Deze website staat ergens in de wereld op een webserver. Dit is eigenlijk een computer maar dan stukken krachtiger. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van het woord hosting. Een website wordt dan ergens gehost wat vertaald naar het Nederlands opgeslagen betekent.

Wat is een webserver:

Zo’n webserver doet eigenlijk maar een ding, hij serveert websites aan mensen die erom vragen. Zodra jij in de browser een websiteadres, ook wel bekend als URL, intikt krijgt de webserver een opdracht om de juiste pagina terug te sturen. Dit in een paar seconden.

Een normale computer heeft vaak een mooie kast iets wat je graag op jouw bureau laat staan. Dat design is bij een webserver achterwege gelaten. Het gaat immers puur om de prestaties. Zoveel mogelijk opslag, geheugen en snelheid in zo’n klein mogelijke behuizing.

Een server wordt vaak met andere servers in een kast gemonteerd. Dit wordt ook wel een serverkast genoemd. Heb je meerdere serverkasten gevuld met servers dan heb je een datacenter zoals er verschillende staan in Nederland.

Wat kan een server:

In bovenstaand blog ben ik van een website op een webserver uitgegaan. Een server krijgt dus de specifieke taak om websites te serveren. Maar een server kan ook gebruikt worden voor een database waarin alle content in zit. Dan noemen we het een databaseserver. Is de server verantwoordelijk voor het versturen van e-mails? Dan mag je het een mailserver noemen. Natuurlijk kan één server ook meerdere taken verrichten. Zo kan een server zowel een web-, database of mailserver zijn.

Shared hosting op gedeelde server:

Maak jij gebruik van bijvoorbeeld One.com om daar jouw website te plaatsen, dan maak je gebruik van shared hosting. Met een aantal andere klanten deel je de capaciteit van een server. Je hoeft zelf geen onderhoud te doen en de jaarlijkse kosten zijn laag. Het nadeel van shared hosting is wel dat als jij veel bezoekers trekt op jouw website dit niet de beste oplossing is. De website loopt dan tegen de limieten van de servers aan met als gevolg dat je moet upgraden of verhuizen naar een andere hostingleverancier.

Een eigen virtuele server:

Jaren gelezen zat ik met Timdehoog.nl bij One.com. Ik kreeg meer bezoekers en mijn website werd trager. Ik ben toen verhuist naar Antagonist waar ik nu nog steeds bij zit. Een duurdere leverancier maar wel met meer capaciteit en een goede helpdesk.

Bij Antagonist hebben ze de fysieke servers opgedeeld in virtuele servers. Op deze manier heb je als klant altijd de gegarandeerde capaciteit tot je beschikking. Bij shared hosting is dit beperkt of kan nog wel eens wisselen.

Je moet je voorstellen dat op 1 server eigenlijk 10 of 20 virtuele servers staan. Die virtuele servers bevatten op hun beurt weer een web-, mail- en/of databaseserver.

Meer mogelijkheden nodig? Dedicated server

Soms zijn er momenten dat je een eigen fysieke server nodig hebt. Redenen daarvoor kunnen zijn dat de server een specifieke taak heeft zoals het streamen van video of dat je meer capaciteit nodig hebt dan een virtuele server kan leveren.

Als je dedicated server letterlijk vertaald naar het Nederlands heb je het over een toegewijde server. Deze is dan toegewijd aan jouw bedrijf. Jij mag ermee doen wat je wilt. Deze fysieke dedicated server staat ergens in een kast in een datacenter zoals bij Ikoula.

Je kan een dedicated server eenmalig aanschaffen wat een hoge eenmalige investering zal zijn. Hierna betaal je alleen nog de maandelijkse kosten voor huur van de ruimte, bandbreedte- en stroomverbruik. Een populairdere methode is om de hardware te huren. Op deze manier is de leverancier verantwoordelijk voor de hardware.

Zelf onderhouden of dit uitbesteden:

Bij shared hosting is het onderhoud uitbesteed aan de leverancier waarvan je de hosting afneemt. Bij een dedicated server heb je de keuze om het zelf te doen of uit te besteden. Heb je de benodigde kennis dan kan het een besparing zijn op de maandelijkse kosten door dit zelf te doen.

Bij gebrek aan kennis en tijd is het beter om dit uit te besteden aan het bedrijf waar je de server van huurt. Er wordt dan ook wel gesproken over een managed dedicated server.

Conclusie:

Heb je specifieke wensen voor een server of veel capaciteit nodig? Dan kan een dedicated server de oplossing zijn. Als je deze bij een grote partij inkoopt kan je dit tegen interessante tarieven doen omdat zij servers met grote aantallen aankopen. Leveranciers van dedicated servers adviseren je ook graag bij de aanschaf.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.