Geld lenen voor zonnepanelen verstandig of niet?

Eind 2019 heb ik zonnepanelen laten leggen van Coolblue. Een prima ervaring waar ik in het verleden ook een blog over geschreven heb. Ze nemen je alles uit handen en snappen wat ontzorgen is.

Afgelopen jaren heb ik ook geregeld e-mails gekregen van mensen die dit blog gelezen hebben. In een van die e-mails gaf een persoon aan geïnteresseerd te zijn maar dat hij ook bezig was om een lening aan te vragen voor zonnepanelen. Want hoe goed ze ook zijn voor het milieu en uiteindelijk jouw portemonnee vereist het toch een behoorlijke investering.

Lenen voor zonnepanelen of niet?

Ik had in de voorgaande jaren geld apart gezet dus een lening was voor mij ook niet aan de orde. Een tweede reden was dat met het geringe aantal panelen die ik nodig had de investering te overzien was.

Maar stel dat je het geld op dit moment niet beschikbaar hebt maar toch jouw maandelijkse kosten wil laten dalen. Is geld lenen voor zonnepanelen verstandig of niet? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moeten we eerst de hoogte van de investering bepalen.

Investering

Ik begon mijn blog natuurlijk over het feit dat mijn zonnepanelen door Coolblue geleverd zijn. Maar er zijn nog tientallen grote en kleine leveranciers. Vraag gerust meerdere offertes op om te kunnen vergelijken.

Al die leveranciers vragen wat ongeveer jouw jaarverbruik is om het aantal panelen te kunnen bepalen. Een paneel kan per jaar een x aantal kilowattuur (kWh) opleveren. Hoeveel is afhankelijk van het gekozen paneel. De mijne komen uit Italië maar de meeste komen uit China. Per zonnepaneel verschilt ook weer het rendement en de garantie. Een belangrijke tip is daarom niet alleen naar de prijs te kijken.

Voorbeeldsituatie zonnepanelen van Coolblue:

  • 8 zonnepanelen
  • jaarlijkse opbrengt 2300 kWh
  • kosten 4000 euro
  • terugverdientijd ongeveer 7 jaar
  • rendement 550 euro

In bovenstaand verhaal laat ik de belasting teruggave en het forfait achterwege. Beide bedragen zijn afhankelijk van het aantal panelen maar zorgen er in ieder geval voor dat de uiteindelijke investering lager is.

Zonnepanelen van Coolblue.

Je betaalt nu eenmalig 4.000 euro en je houd per jaar 550 euro over omdat je in principe niet meer voor stroom hoeft te betalen. Die wek je zelf op. Jij bent jouw eigen stroomfabriek.

Verbruik je meer kWh dan dat jouw stroomfabriek opwekt? Dan moet je bijbetalen. Andersom zal jouw stroomleverancier een vergoeding geven per kWh. Dit wordt salderen genoemd. Helaas is het wel zo dat de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Daarom is de stelregel ook dat je zonnepanelen neemt voor eigen stroomverbruik en niet om daar geld aan te verdienen.

Die 2300 kWh is natuurlijk op basis van berekeningen en statische gegevens uit het verleden. Niemand heeft controle over het weer. Het eerste jaar heb ik in ieder geval positief afgesloten. Maar het kan best dat je het ene jaar meer en het andere minder stroom opwekt.

Stijging waarde van het huis

Er wordt gezegd dat een huis meer waard wordt als er zonnepanelen op liggen. Ik ben het daar wel mee eens. Maar dit is wel afhankelijk van het aantal panelen en hoelang ze er al op liggen. Zonnepanelen produceren steeds minder energie door slijtage. Sommige leveranciers werken daarom met een rendementsgarantie van bijvoorbeeld 10 jaar. Zonnepanelen die er pas 2 jaar op liggen zijn meer waard dan panelen die er al meer dan 10 jaar op liggen.

Subsidie

Het investeringsbedrag is nu bekend dus we weten ook welk bedrag we zouden moeten lenen. Je kan dit bedrag nog verlagen door op de website van de Rijksoverheid, of bij jouw lokale gemeente, te controleren of er subsidie is.

De meeste gemeenten hebben hier jaarlijks een potje voor, maar dit potje is vaak wel zo op dus wees er snel bij. Natuurlijk kan je wachten tot er weer subsidie is, maar hoe langer je wacht hoe langer het duurt voor jouw maandelijkse kosten dalen.

Geld lenen voor zonnepanelen verstandig?

Als je een persoonlijke lening zou afsluiten voor de 4.000 euro betaal je hier rente over. De hoogte van de rente is afhankelijk van het aantal maanden waarin je het geleende bedrag wilt terugbetalen. Online vergelijken kan je al snel enkele procenten schelen wat toch enkele honderden euro’s scheelt.

Om te bepalen of lenen interessant is ga ik uit van een rentepercentage van 6% en een looptijd van 24 maanden. Ik leen dus 4.000 euro maar betaal uiteindelijk 4.000 euro / 100% x 106% = 4.240 euro terug aan de verstrekker.

De komende twee jaar moet ik maandelijks 4.240 euro / 24 maanden = 153,33 euro betalen. Bij sommige kredietverstrekkers is het mogelijk om tussentijds extra af te lossen. Maar om het voorbeeld simpel te houden laat ik dit even buiten beschouwing.

Ik ga ervan uit dat de zonnepanelen minimaal 10 jaar lang ieder jaar 550 euro opleveren. Dit komt neer op 5.500 euro. De kans is groot dat dit meer wordt omdat de kWh prijs stijgt, maar het rendement van de zonnepanelen zal door slijtage ook weer afnemen.

Conclusie:

Investering zonnepanelen:
4.000 euro
Totaalkosten lening:
4.240 euro
Opbrengsten zonnepanelen:
5.500 euro in 10 jaar tijd
In 10 jaar verdien je:
5.500 – 4.240 = 1.260 euro

Zonnepanelen aanschaffen is niet goedkoop, maar uiteindelijk wel goed voor jouw portemonnee en het milieu. Aan het einde van het jaar een rekening krijgen van 0 euro voor stroomverbruik geeft je een heerlijk gevoel. Het beste is natuurlijk om spaargeld te investeren maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.

Op basis van bovenstaande berekening zie je dat je in 10 jaar tijd toch nog 1.260 euro verdient als je het geld zou lenen bij een kredietverstrekker. Dat is toch 126 euro per jaar die je anders niet zou hebben.

De vraag “Is geld lenen voor zonnepanelen verstandig of niet?” kan ik dus beantwoorden met “ja”.

Je kan besparen op de gekozen zonnepanelen leverancier en door de kredietverstrekkers voor lenen te vergelijken. Want 6% of 10% maakt al een behoorlijk verschil op 4.000 euro. Online vergelijken doe je tegenwoordig zelf online in enkele minuten. Vergeet niet dat je van de Belastingdienst ook nog geld terugkrijgt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.