Het beste WiFi kanaal bepalen met de gratis WiFi analyzer app

Het beste WIFI kanaal bepalen voor Windows 10.Iedereen heeft thuis tegenwoordig een draadloos netwerk. Sommige mensen hebben zelfs een 2.4 en een 5 GHz netwerk of meerdere apparaten die een draadloos netwerk uitzenden.

Draadloze netwerken werken op basis van radiofrequentie. Meerdere verschillende draadloze netwerken kunnen ervoor zorgen dat er conflicten ontstaan. Dit merk je in een lage snelheid of zelfs helemaal geen verbinding.

WiFi kanalen

Om dit probleem op te lossen heb je voor de 2.4 GHz variant 11 kanalen waar je uit kan kiezen. Op die manier is de kans kleiner dat er conflicten optreden. Standaard is een router zo ingesteld dat hij zelf het beste WiFi kanaal bepaald. Maar dit kan er wel voor zorgen dat er nog steeds meerdere netwerken op hetzelfde WiFi kanaal zitten.

Automatische kanaal selectie zorgt ervoor dat je vandaag op kanaal 1 zit en morgen op kanaal 4. Maar je kan in de router ook zelf een kanaal kiezen zodat je altijd op hetzelfde kanaal zit. Als jouw buren dat ook doen is de kans op conflicten een stuk kleiner.

Maar om te bepalen welk kanaal voor jouw draadloos netwerk het beste is moet je weten welke kanalen door andere netwerken worden gebruikt.

Beste WiFi kanaal bepalen

Sommige routers bieden zelf de functionaliteit om alle netwerken met hun WiFi kanaal in de buurt in kaart te brengen. Maar dan moet je vaak eerst inloggen in de router.

Ik heb ook een app gevonden die je op Windows 10 kan installeren vanuit de store. Hij is gratis en heet WiFi Analyzer. Er ik ook een betaalde versie, maar de gratis versie voldoet al.

Ik heb hem al een aantal keren gebruikt om alle netwerken in mijn omgeving in kaart te brengen. Je ziet dan ook hoe vaak een draadloos netwerk wisselt van kanaal.

De app kan gebruikt worden via een bekabelde of draadloze verbinding. Bij de draadloze verbinding geeft de app ook een advies voor het beste WiFi kanaal.

Download WiFi Analyzer gratis

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.