Samsung Data Migration blijft hangen tijdens het klonen

Probleem:

Voor een laptop met een 120 GB ouderwetse harde schijf heb ik een nieuwe Samsung Evo 256GB SSD gekocht.

Om de data over te zetten van de oude harde schijf naar de nieuwe SSD maak ik gebruik van Samsung Data Migration Software. Deze software kan je gratis gebruiken mits de doellocatie een Samsung SSD is.

SSD klonen met Startech USB 3.0 naar 2,5 inch SATA Adapter.De nieuwe SSD sluit ik aan via een Startech USB 3.0 naar 2,5 inch SATA Adapter (kosten 25 euro) op een vrije USB 3.0 poort voor snelle overdracht.

De Samsung Data Migration Software is heel gemakkelijk in gebruik. Je selecteert de bron harde schijf en de doel SSD schijf en klikt op klonen. Je krijgt een waarschuwing dat de nieuwe SSD schijf gewist wordt. Na bevestiging begint hij met klonen.

Alleen dan begint het probleem. De voortgang blijft op 0% en de tijd blijft maar oplopen. Na 15 minuten staat de voortgang nog steeds op 0% en na 25 minuten besluit ik het programma af te breken.

Oplossing:

Eigenlijk had ik veel vertrouwen in de software van Samsung omdat hij overal geadviseerd werd. Maar ik had het idee dat er toch iets fout ging dus heb in de Logboeken van Windows 10 gekeken. Deze vind je via rechter muisknop op de startknop en dan Logboeken.

Ik zag daarin een rijen met fouten staan die te maken hebben met de Volume Shadow Copy service van Windows 10. Deze service zorgt ervoor dat je bestanden kan kopiëren terwijl die in gebruik zijn. Dit is nodig omdat je tijdens het klonen de bestanden van het Windows 10 besturingssysteem te kunnen kopiëren.

Op internet las ik dat veel mensen gebruik hebben gemaakt van Macrium Reflect Free. Dit gratis programma heeft ook een optie om problemen met Volume Shadow Copy service op te lossen. Helaas loste die het voor mij niet op. Met de foutcode uit het Logboek nog wat oplossingen geprobeerd maar het probleem bleef bestaan.

Ik heb vervolgens de harde schijf uit de laptop gehaald. Die aangesloten op een andere laptop met een SATA naar USB adapter. Ook de nieuwe SSD heb ik aangesloten op een vrije USB poort. Vervolgens heb ik met Macrium Reflect Free de harde schijf naar de SSD gekloond. Dit alles duurde nog geen uur.

Hierna de SSD in de laptop geplaatst en opgestart. Omdat de harde schijf 120 GB was en de nieuwe SSD 256 GB had ik nog vrije ruimte over (unallocated space). Deze heb ik met Minitool Partition Wizard aan de C partitie toegevoegd.

Ik heb maar een SATA naar USB adapter:
Je kan dan met Marcium Reflect Free een image maken van de oude harde schijf. Deze kan je daarna op de nieuwe SSD plaatsen. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor ruimte moet hebben op de harde schijf in de laptop of een externe harde schijf. Het klonen kan hierdoor wel twee keer zo lang duren.

Conclusie:

Dit betekent niet dat de Samsung Data Migration Software een slecht programma is. Ik denk dat het prima doet wat het zegt. Alleen de fout terugkoppeling mogen ze wel verbeteren. Ze hadden na 5 minuten ook kunnen zeggen dat klonen niet lukt en een foutcode kunnen tonen.

3 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.