Windows 10 foutmeldingen oplossen via het logboek

Je hebt vast wel eens de situatie meegemaakt dat jouw computer vreemd deed maar geen duidelijke foutmelding toonde. Hij liep opeens vast of startte opnieuw op. Maar hoe kun je zonder foutmelding een probleem oplossen?

Gelukkig heeft Windows 10 een Logboek functie. Vergelijk dit met een dagboek waarin bijgehouden wordt welke avonturen de computer meemaakt. Positieve verhalen worden bijgehouden maar ook de negatieve worden geregistreerd. Hiermee worden natuurlijk de foutmeldingen bedoelt.

Hoe open je de Windows 10 Logboeken?

De logboeken vind je door met de rechter muisknop op de Windows 10 startknop te klikken. Er verschijnt een lijst met opties en een daarvan heet “Logboeken”. Klik hier met links op en een nieuw programma wordt geopend dat lijkt op onderstaande afbeelding.

Windows 10 Logboeken toont alle foutmeldingen.
Windows 10 Logboeken toont alle foutmeldingen.

Hoe vind je de foutmeldingen?

Klik hiervoor links in het scherm twee keer op “Windows-logboeken” zodat de lijst uitklapt. De meeste foutmeldingen vind je in het “Systeem” logboek. Door op “Systeem” te klikken wordt het logboek ingeladen. Houd er rekening mee dat dit wel even kan duren.

In het midden van het scherm worden vervolgens de meldingen getoond. Deze zijn opgedeeld in de volgende soorten:

  • Informatie
  • Waarschuwing
  • Fout
  • Kritiek

De meest interessante zijn natuurlijk degene die Fout of Kritiek zijn wanneer je foutmeldingen aan het oplossen bent.

Voor geavanceerd gebruik kan je aan de rechterkant van het scherm filteren op meldingen of eigen logboeken maken. Maar dit laat ik voor dit blog buiten beschouwing.

Voorbeeld van een foutmelding:

Onderstaande foutmelding stond in mijn logboek. Overigens betekent het niet dat je iedere foutmelding op moet lossen. Sommige zijn maar eenmalig.

De lokale adapter ondersteunt niet een kritieke Low Energy-controllerstatus die randapparaatmodus ondersteunt. Het minimaal vereiste ondersteunde statusmasker is 0x2491f7fffff, er is 0xffffffff. Functionaliteit voor Low Energy randapparatuur is niet beschikbaar.

Soms vind je al oplossingen door de complete foutmelding in Google te plakken. Maar het nadeel van bovenstaande foutmelding is dat hij in het Nederlands getoond wordt. In het Engels zou je veel meer resultaten en oplossingen krijgen.

Windows heeft jaren geleden bedacht om foutcodes te tonen in foutmeldingen. Deze gelden internationaal ongeacht de gebruikte taal. Je herkend ze aan 0x gevolgd door letters en getallen. In bovenstaande foutmelding is dat dus “0x2491f7fffff“.

Door de foutcode in een zoekmachine uit te voeren krijg je veel betere resultaten met oplossingen. Voor een specifiekere opdracht kan je ook nog Windows 10 of Windows 8 voor de foutcode plaatsen.

Werkt het ook voor BSOD?

BSOD staat voor blue screen of death. Dit zijn de bekende blauwe schermen met witte teksten. Deze worden getoond als een computer crashed of vastloopt.

Meestal wordt er dan ook een foutmelding met foutcode getoond, maar deze wordt ook in het Logboek geregistreerd.

Conclusie:

Doet jouw computer vreemd maar weet je niet waarom? Controleer dan het Windows 10 Logboek voor de foutcode. Soms wordt de foutmelding veroorzaakt door een andere foutmelding ook deze informatie vind je terug in het logboek.

> Bekijk meer Windows 10 blogs

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.