Elementor Pro Form Widget ingevulde formulieren opslaan

Als je gebruik maakt van de betaalde Elementor Pro plugin dan kan je ook gebruik maken van de Form Widget om formulieren te maken. Mijn website gebruikt deze op de contactpagina voor een contactformulier.

De Form Widget werkt heel simpel en je kan er mooie formulieren mee maken die ook gelijk responsive zijn. Ingevulde formulieren kan je naar jezelf, de afzender of anderen sturen. Daarnaast bevat het ook functionaliteiten om formulieren naar Zapier, Mailchimp etc. te sturen.

Ingevulde formulieren opslaan:

Echter ontbrak de functionaliteit om ingevulde formulieren in Elementor Pro te bewaren. Soms heb je een formulier om gegevens te verzamelen die je op een later moment in een keer wilt exporteren. Je wilt dan niet van ieder ingevuld formulier een e-mail ontvangen.

Omdat toch mogelijk te maken installeerde ik de Elementor Contact Form DB plugin. Deze bewaarde alle ingevulde Elementor formulieren wel in WordPress. Deze kon je op ieder gewenst moment exporteren naar CSV.

Elementor Pro Form Submissions:

Elementor Pro Form Widget de ingevulde formulieren laten bewaren.
Ingevulde formulieren bewaren met “Collect Submissions”.

Sinds Elementor Pro versie 3.2.0 hebben ze functionaliteit toegevoegd om ingevulde formulieren te bewaren. Ze noemen dit “Submissions” en je vind deze functionaliteit in wp-admin onder de menu optie “Elementor”.

Voordat formulieren opgeslagen worden in “Submissions” moet je eerst per formulier aangegeven dat deze bewaard moeten worden. Dit doe je door een “Action” met de naam “Collect Submissions” toe te voegen aan de “Actions After Submit” sectie van een formulier.

Vanaf nu worden ingevulde formulieren bewaard en kan je ze via het Submissions overzicht bekijken, wijzigen, filteren, verwijderen of exporteren naar CSV.

Een tweede pluspunt van deze functionaliteit is dat je in de details van ieder ingevuld formulier kan zien of de ingestelde “Actions After Submit” goed zijn uitgevoerd.

Handig wanneer jouw formulier gestuurd wordt naar Mailchimp voor de nieuwsbrief en via Zapier naar een ticketsysteem zoals Zendesk. Je ziet meteen als er problemen zijn.

Detailweergave ingevuld formulier in Elementor Pro Form Widget.
Detailweergave ingevuld formulier in Elementor Pro Form Widget.

Zo kan je in bovenstaand screenshot zien dat mijn formulier succesvol verstuurd is naar mij en de afzender. Daarna is de bezoeker doorgestuurd naar de bedankpagina.

Conclusie:

Ik vind deze functionaliteit echt van toegevoegde waarde. Het hoort er eigenlijk een beetje bij. Daarnaast scheelt het weer het installeren van een extra plugin.

Ook belangrijk om te vermelden is dat je per formulier op moet geven dat deze bewaard wordt. Soms wil je bepaalde data alleen doorsturen naar een ander systeem en niet bewaren in jouw eigen website wegens de privacy policy.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.