Zoekmachines voor afbeeldingen om de originele te vinden

De digitale en moderne wereld heeft nieuwe middelen gecreëerd die het zoeken op basis van afbeeldingen eenvoudig en snel maakt. Tegenwoordig is visueel zoeken enorm populair geworden en dit komt omdat de nieuwste technologie continue verbeterd wordt.

Door te zoeken op afbeeldingen kan je zien waar de afbeelding nog meer gebruikt wordt. Dit wordt ook wel omgekeerd zoeken genoemd. Maar deze functionaliteit kan je ook gebruiken om vergelijkbare afbeeldingen te vinden.

In dit blog bekijk ik een aantal websites waar je kan zoeken op basis van afbeeldingen.

SmallSEOTools afbeeldingen zoeken:

Als je op zoek bent naar een online tool die vergelijkbare afbeeldingen op internet doorzoekt, dan zal de zoekfunctie van smallseotools.com de originele afbeeldingen snel en gemakkelijk vinden. Upload de afbeelding waarop je wilt zoeken en klik op “Search Similar images”.

Naast het uploaden van een afbeelding kan je ook de URL van een afbeelding opgeven of afbeeldingen uit een Dropbox of Google Drive account uploaden. Smallseotools.com gebruikt eigenlijk de functionaliteiten van de Google, Bing en Yandex zoekmachines. Door te klikken op een van de logo’s krijg je een pagina met resultaten te zien.

Google Afbeeldingen:

Google is een bekende zoekmachine die wordt beschouwd als een veel gebruikte tool voor het zoeken met afbeeldingen om de originele te vinden. In 2011 introduceerde Google de nieuwe functie als ‘functie voor omgekeerd zoeken naar afbeeldingen’.

Je kan de originele afbeeldingen zoeken door jouw afbeelding vanaf de computer te uploaden of je kan de link naar de afbeelding in de zoekbalk plakken. Deze omgekeerde zoekmachine werkt in beide methoden even goed.

De Google-afbeeldingen gebruiken algoritmen op basis van verschillende kenmerken, zoals grootte, vorm, kleur en resolutie, om vergelijkbare afbeeldingen te krijgen.

Pinterest, beste visuele zoekmachine:

De grootste misvatting over Pinterest is dat het over het algemeen wordt beschouwd als een platform voor sociale media, maar het is een feit dat het een van de grootste visuele zoekmachines op afbeeldingsplatforms. Het heeft tonnen afbeeldingen die zijn gekoppeld aan elke niche en behoefte van de gebruiker.

Stel je upload een foto van een appeltaart. Je krijgt dan alles wat met appeltaarten te maken heeft. Waarschijnlijk kom je in de meeste gevallen uit op blogs met recepten.

TinEye, de oudste afbeeldingen zoekmachine:

TinEye staat bekend als een van de oudste platforms voor zoeken op afbeeldingen. Het bedrijf uit Canada kan je helpen bij het vinden van de originele en vergelijkbare afbeeldingen. De afgelopen jaren heeft TinEye veel mensen geholpen totdat Google met hun eigen afbeeldingen zoekmachine kwam.

Je kan gebruik maken van deze gratis dienst door naar de website van TinEye te gaan of de browserplugin te installeren.

Getty Images:

Ben je op zoek naar stockfoto’s op basis van een afbeelding die je hebt? Bezoek dan de website van Getty Images. Via deze website kan je afbeeldingen vinden op basis van zoekwoorden of door een afbeelding te uploaden. Uploaden van een afbeelding kan je doen door op het camera icoon te klikken.

De foto’s zijn royalty free. Dit betekent dus niet dat ze gratis zijn, maar dat je eenmalig voor de foto’s betaald. Je kan ze dan voor eeuwig gebruiken. Getty Images is een mooie site als je snel vergelijkbare afbeeldingen zoekt voor bijvoorbeeld een nieuwe website of folder.

De zoekfunctie van Getty Images kan je ook gebruik voor inspiratie. Upload een afbeelding die je mooi vind en je krijgt gerelateerde foto’s waar je misschien eerder niet aan gedacht hebt. Handig om de creatieve geest op gang te brengen.

Net als bij de andere tools hierboven kan je hiermee ook controleren of jouw foto niet stiekem door iemand anders wordt aangeboden.

Conclusie:

In dit blog hebben we een aantal zoekmachines besproken waarmee je kan zoeken op basis van afbeeldingen. Je kan dan eenvoudig controleren welke websites jouw afbeeldingen of foto’s gebruiken om bijvoorbeeld plagiaat tegen te gaan.

Maar de websites zijn ook handig om vergelijkbare foto’s op te zoeken om jouw creativiteit verder uit te breiden. Wanneer je een folder over zitbanken moet maken kan je zo heel gemakkelijk inspiratie op doen. Waarom zou je handmatig duizenden foto’s bekijken?

Helaas kan ik niet een zoekmachine aanwijzen die het beste is. Natuurlijk heeft Google wel de grootste database van de wereld omdat die alle websites scant. Maar sommige websites zoals Getty Images houden hun afbeeldingen weer voor zichzelf. Dus geen zoekmachine is 100% dekkend.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.