Rookmelders vanaf 2022 verplicht in bestaande woningen

Heb jij rookmelders in huis hangen. Je weet wel van die lelijke witte dingen aan het plafond? Nee, dan moet je in actie komen.

Vanaf 2002 zijn rookmelders al verplicht in nieuwbouw en vanaf juli 2022 worden ze ook verplicht in bestaande huizen. Maar verplicht of niet een rookmelder kan levens redden.

Als je wakker bent merk je gauw genoeg wanneer de droger kortsluiting maakt. Misschien ben je toch te laat als de droger op zolder staat en jij beneden een film zit te kijken.

Rook

Rook gaat altijd naar boven en komt pas naar beneden als het niet meer naar boven kan. Dat is ook de reden dat rookmelders aan het plafond hangen. Rook zal ook niet in de hoeken van een kamer gaan zitten. Rook is giftig en je kan er door verstikken.

Wist je trouwens dat tijdens het slapen het reukvermogen van een mens uitgeschakeld is? Je ruikt de rook dus niet.

Waar hang je rookmelders

Je moet minimaal 1 rookmelder op elke verdieping in huis hebben waar geleefd wordt. Zolder is een twijfelgeval als je daar zelden komt maar ik zou de ruimte niet overslaan.

De rookmelders moeten op de vluchtroutes in huis hangen. Dit is meestal de gang of het trappengat. Maar er is niets mis mee om ook een rookmelder op de slaapkamer van ouders en kinderen te hangen.

Koolmonoxide melder

Als je een woning hebt dan is de kans groot dat er een CV-ketel op zolder hangt. Ketels kunnen door een probleem koolmonoxide de ruimte in blazen wat zeer gevaarlijk is voor mensen. Een standaard rookmelder controleert niet of er koolmonoxide lekt. Je hebt hiervoor een koolmonoxidemelder nodig.

Goedkope investering

Voor 20 euro per stuk heb je al een Alecto rookmelder SA-44 4 pack die 1 jaar werkt. Hierna moet je de rookmelder vervangen omdat de sensoren mogelijk niet meer goed werken.

Wil je liever niet jaarlijks rookmelders vervangen? Dan kan je kijken naar de Alecto SCA-10 die controleert op rook en koolmonoxide en een levensduur heeft van 10 jaar.

Rookmelders heb je op batterijen en op netstroom.

Slimme rookmelders

Ik heb zelf jaren geleden rookmelders van Nest in mijn huis opgehangen. Dit zijn slimme rookmelders die praten in plaats van piepen. Ze testen zichzelf en ze zijn verbonden met mijn smartphone.

Ben je niet thuis en staat je huis in brand dan krijg je daar een melding van op jouw smartphone. De Nest rookmelder heeft een mooi ontwerp waardoor deze minder opvalt.

De rookmelder gaat 10 jaar mee maar heeft wel een hoge aanschafprijs. Het loont daarom de moeite regelmatig op Knibble.nl te kijken waar je de Nest goedkoop kan aanschaffen.

Testen en schoonhouden

Na installatie van een rookmelder ben je er nog niet. Deze moet je maandelijks testen door op de knop te drukken. Veel mensen vergeten dit en slimme rookmelders doen dit zelf.

Om de rookmelder betrouwbaar te houden moet je deze ook een paar keer per jaar uitzuigen met de stofzuiger.

Conclusie

Welke rookmelder je koopt is aan jou, maar vanaf volgend jaar is het wel verplicht. Investeer op tijd in deze apparaten want ze redden levens en gebouwen.

Vergelijk het met verzekeringen. Je betaald er jaarlijks geld voor en je hoopt het nooit nodig te hebben.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.