Website Contactgroep Gepensioneerden Essent omgezet naar WordPress

Een maand geleden kreeg ik de vraag of ik kon helpen met het instrueren van een nieuwe beheerder voor de website van de Contactgroep Gepensioneerden Essent Brabant. De huidige beheerder was op leeftijd en wilde ermee stoppen.

De Contactgroep behartigt de belangen en bevordert de onderlinge contacten van oud-werknemers en hun weduwen of weduwnaars. Dit doen ze door het organiseren van activiteiten en door aandacht te schenken aan lief en leed.

Gedateerde website:

De website werd onderhouden in het programma Magix Web Designer dat je kan vergelijken met Macromedia Dreamweaver. Dit programma installeer je op de computer en vervolgens voer je lokaal de wijzigingen door. Als je klaar bent upload je de wijzigingen naar de server waar de website op staat.

Dit was best een ouderwetse manier. Tegenwoordig worden websites online via de browser bijgewerkt. Mijn voorstel is daarom geweest om de website over te zetten naar WordPress. De nieuwe beheerder ging hiermee akkoord.

Nieuw thema:

WordPress heeft een thema nodig zodat bezoekers de website kunnen zien. Gezien de leeftijd van de bezoekers 60+ is ging ik op zoek naar een thema dat gemakkelijk te gebruiken was voor de bezoekers en de beheerder.

Dit was best nog wel een uitdaging omdat de meeste thema’s tegenwoordig werken met Elementor of Gutenberg. Ik ben uiteindelijk uitgekomen op het gratis Hestia thema.

Gezien de doelgroep op leeftijd is heb ik een duidelijk lettertype gekozen en is de lettergrootte ook wat hoger gezet dan de standaard waarde.

Weinig plugins:

Ik heb geprobeerd de website met zo min mogelijk plugins te ontwikkelen. Het zijn er uiteindelijk 2 geworden. De eerste is de Klassieke editor omdat Gutenberg niet voor iedereen gemakkelijk in gebruik is. De tweede is Simple History zodat alle stappen van beheerders worden geregistreerd. Handig als logboek wanneer er problemen zijn.

Verticale navigatie:

De oude website maakte nog gebruik van een verticale navigatie. Dit was ongeveer 10 jaar geleden hip. Websites van nu hebben de navigatie bovenin horizontaal staan. Nadeel was alleen dat het menu uit meer dan 15 items bestond en zoveel ruimte is er niet.

Tijdens het ontwikkelen van de website heb ik daarom bepaalde menu items samengevoegd, ontdubbelt of hernoemd om ruimte vrij te maken. Uiteindelijk staat het menu nog steeds op twee regels.

Content migratie:

Ik heb uiteindelijk ook alle content overgezet. Hier ben ik bijna een hele dag mee bezig geweest omdat ze door de jaren heen behoorlijk wat content hadden gepubliceerd. Deze is nu allemaal weer geactualiseerd.

Het beheer is inmiddels overgedragen naar de nieuwe beheerder.

> Bezoek de website Contactgroep Gepensioneerden Essent

Screenshots:

Voorpagina van Cgeb.nl.
Voorpagina van Cgeb.nl.
Lief en leed pagina van Cgeb.nl.
Lief en leed pagina van Cgeb.nl.

 

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.