Als ZZP’er of klein bedrijf jouw IT veilig en op orde hebben

Als je ZZP’er bent of eigenaar van een bedrijf met maar een paar man personeel dan is de kans groot dat je geen IT medewerker in dienst hebt. Misschien heb je het uitbesteed of helpt iemand uit jouw netwerk je wanneer er problemen zijn. Maar je moet tegenwoordig rekening houden met heel veel zaken om ervoor te zorgen dat de IT vloeiend blijft lopen.

Zonder computer of smartphone en een internetverbinding kan je niet zoveel meer. Tenzij je natuurlijk een tuinman bent, maar aan het einde van de dag zal je ook jouw administratie met een computer verwerken. Of je nou 8 uur of 1 uur per dag bezig bent met een computer of tablet het is fijn dat alle IT goed, snel en veilig werkt.

In dit blog vind je daarom een lijst met belangrijke onderwerpen. Lees ze eens door en vraag jezelf af of je deze al geregeld hebt.

Installeer updates:

Om te zorgen dat alle apparaten binnen het bedrijf veilig en snel werken moet je de laatste updates installeren. Voor computers en laptops geldt dit niet alleen voor Windows maar ook voor de software die je gebruikt. Gelukkig werkt de meeste software zichzelf bij.

Gebruik je nog Windows 7 dan is het nu echt tijd om over te stappen naar Windows 10. Hetzelfde geldt voor oude software die al meer dan 5 jaar niet is bijgewerkt. Installeer de nieuwste versie of stap over op een andere leverancier.

Kosten: gratis

VPN verbinding:

Grote bedrijven hebben een eigen IT afdeling in huis die ook zorgt voor een veilige internetverbinding. Hiervoor wordt vaak een VPN verbinding gebruikt. Via deze Virtual Private Network verbinding heb je een veilige verbinding vanuit huis naar kantoor.

Standaard ga je via jouw modem het internet op als je bijvoorbeeld de website van een webwinkel bezoekt. De verbinding is niet versleuteld en in theorie zouden er mensen mee kunnen kijken. Dit zijn overheden, internet providers, bedrijven maar ook hackers.

Als je gebruik maakt van een VPN verbinding is deze verbinding versleuteld. Anderen kunnen dus niet zien welke sites er op internet bezocht worden. Een VPN verbinding werkt ook buiten het kantoor. Handig als je als tuinman op locatie bij klanten werkt of misschien werk je ook een aantal maanden per jaar in het buitenland.

Kosten: ongeveer 10 euro per maand

Gebruikt jouw bedrijf al een VPN verbinding of antivirus, maak je back-ups en installeer je de laatste updates?
Bron: Pixabay op Pexels.com

Antivirus:

Om te voorkomen dat je gehackt wordt of dat er een virus op het netwerk komt moet je antivirus beveiliging installeren. Niet alleen grote bedrijven worden aangevallen ook kleine bedrijven.

Je bent vast wel bekend met de nieuwsberichten dat bestanden versleuteld zijn en dat er een vergoeding in bitcoin betaald moet worden. Gebruik je KPN of Ziggo dan kan je misschien gratis gebruik maken van F-Secure beveiliging.

Kosten: 0-50 euro per jaar

Back-up:

Ook het maken van een back-up wordt nog wel eens vergeten. Waarom? Omdat het in het verleden nog nooit fout is gegaan. Maar gaat het fout dan is er geen weg meer terug – geen back-up. Zie een back-up daarom als een soort van verzekering. Je doet het wel maar hoopt het nooit nodig te hebben.

Met het maken van een back-up wordt bedoelt dat je een kopie maakt van alle belangrijke data die je hebt. Deze bewaar je op een ander medium of locatie. Kies je voor een ander medium dan moet je deze wel buiten het bedrijf bewaren. Stel dat er wordt ingebroken of er breekt brand uit dan is de kans groot dat jouw back-up er ook niet meer is.

Daarom worden back-ups tegenwoordig in de cloud gemaakt zoals door Antagonist Online Opslag, Microsoft Onedrive of Tresorit. Het voordeel is dat back-ups dan volledig automatisch naar een andere locatie gaan. Je hebt dan geen last van brand of diefstal omdat deze online opslagdiensten daar tegen beschermd zijn.

Kosten back-up ander medium: 100 euro eenmalige aanschaf
Kosten back-up cloud: 100 euro per jaar, afhankelijk hoeveelheid data

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.