Bestanden terughalen van harde schijf zonder partities

Probleem:

Bestanden terughalen met Active@ Partition Recovery.
Bron: www.lsoft.net

Ik krijg van een vriend de vraag of ik hem kan helpen om bestanden van een harde schijf halen. Het gaat om een oude Western Digital 250 GB harde schijf. Deze is zo’n 10-12 jaar geleden gebruikt in een Lacie NAS (network attached storage).

Hij heeft zelf al geprobeerd om er bestanden vanaf te krijgen maar het enige dat Windows voorstelt is om de harde schijf te formatteren.

Oplossing:

De harde schijf sluit ik aan via een IDE to USB converter. Ik kan bevestigen dat Windows 10 geen partities meer herkend. Na het activeren van de harde schijf in Schijfbeheer wordt er toch al meer informatie zichtbaar.

Er zitten een aantal partities op de harde schijf maar die zijn niet benaderbaar via Verkenner. Van de 250 GB is 88% van de ruimte verbruikt. Er staat dus nog data op.

Ik heb Active@ Partition Recovery Free geïnstalleerd. Dit programma kan je gratis gebruiken om een harde schijf te analyseren.

Scannen naar bestanden en mappen:
Met de optie “SuperScan” laat ik de harde schijf analyseren. Al snel worden de eerste mappen en bestanden zichtbaar. Het duurt enkele uren voordat de scan afgerond is.

Gevonden bestanden en mappen herstellen:
Na de “SuperScan” maak ik gebruik van de “Recover” optie om de gevonden bestanden te herstellen. Hiervoor sluit ik een externe harde schijf aan via de USB poort. Houd er rekening mee dat deze harde schijf voor herstel eerst geformatteerd wordt. Bestanden herstellen naar de interne harde schijf in mijn laptop is niet mogelijk.

Betaalde licentie 40 euro nodig:
Helaas moet je de betaalde Professional versie hebben om bestanden te kunnen herstellen. Deze kost ongeveer 62 Canadese Dollars wat omgerekend met de huidige koers 40 euro is. Deze licentie besluit ik dus aan te schaffen anders kan ik niet verder.

> Controleer of jouw back-up harde schijf nog werkt

Na het toevoegen van de licentie begint het herstellen. Dit duurt 3-4 uur. Het resultaat is 192 GB aan herstelde bestanden die Windows niet herkende.

Conclusie:

Active@ Partition Recovery Professional doet precies wat het beloofd voor ongeveer 40 euro. Dit betreft een jaarlicentie die je dus nog vaker kan gebruiken. Het programma is vrij gemakkelijk in gebruik. Belangrijk aandachtspunt is dat het analyseren en herstellen meerdere uren kan duren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.