iRobot Roomba i7 robotstofzuiger “een handige hulp in huis”

Het is mei 2021 en ik heb mijn vakantiegeld ontvangen. Een gedeelte doe ik natuurlijk sparen en een ander geef ik uit aan iets leuks. Meestal een gadget maar wel iets wat ook nog nut heeft.

Ik besluit me te verdiepen in robotstofzuigers. Sinds corona werk ik meer thuis en wordt het ook stoffiger. In het weekend maak ik schoon maar door de weeks komt het er niet van.

Onderzoek naar de handige hulp:

Ik begin mijn onderzoek op internet en kom tientallen soorten tegen van diverse fabrikanten. Uit het verleden heb ik vaak gehoord dat de iRobot een fabrikant is die al jaren goede robotstofzuigers maakt. Natuurlijk zal er een van 300 euro minder goed werken dan een van 600 euro.

Om de lijst wat korter te maken beperk ik me dus tot de robotstofzuigers van iRobot. Om de lijst nog korter te maken bedenk ik een lijst met eisen:

  1. Maximaal 600 euro
  2. Bestuurbaar via een app
  3. Ondersteuning voor meerdere verdiepingen
  4. Hij moet begrijpen dat hij geen trap kan lopen
  5. Ondersteuning voor diverse soorten vloeren
  6. Niet compleet dom
  7. Makkelijk in onderhoud
  8. Hoeft niet te dweilen

Ik lees de specificaties van diverse modellen van iRobot en bestudeer ook de vele reviews. Sommige reviews zijn nuttig, andere niet en sommige zijn hilarisch om te lezen. Maar het belangrijkste is dat ik een goed beeld krijg van het apparaat.

Ik heb de iRobot Roomba i7 gekocht:

Het mooie design van de iRobot Roomba i7. Op basis van mijn eisenlijst en de informatie op internet is de keuze gevallen op de iRobot Roomba i7. Helaas was het mij niet duidelijk of trappen en meerdere verdiepingen werden ondersteund. Gelukkig kon Coolblue mij voorzien van de benodigde antwoorden.

Installatie is zeer eenvoudig te doen en kost je ongeveer 30 minuten. Wel adviseer ik om de handleiding te volgen en de robotstofzuiger de tijd te geven om volledig op te laden.

Maximaal 600 euro
Ik heb er 469 euro voor betaald maar op dit moment (27-06-2021) kost hij 499 euro. Benieuwd naar de goedkoopste prijs, bezoek dan deze pagina op Knibble.nl.

Bestuurbaar via een app
Ja, ik heb de iPhone app geïnstalleerd. Nadeel is wel dat je een account moet registreren.

Ondersteuning voor meerdere verdiepingen
Ja, het basisstation staat op de benedenverdieping. Maar ik zet hem ook boven neer en geef hem dan de opdracht om te stofzuigen. Hij stopt op de plek waar hij begonnen is.

Hij moet begrijpen dat hij geen trap kan lopen
Dat doet hij, al was de eerste keer wel spannend toen hij naar de trap reed. De fabrikant geeft wel aan dat het belangrijk is om de sensoren goed schoon te houden. Immers zien die de trap niet, dan rijd hij er vanaf. Ik heb een review gelezen dat hij dit niet overleeft.

Je krijgt bij de iRobot Roomba I7 ook een vuurtoren. Deze zorgt voor een virtuele muur zodat je aan de robotstofzuiger aan kan geven dat hij ergens niet mag komen. Bij mij staat hij bij de convectorput in de woonkamer. Deze kan je niet stofzuigen en de robot erover laten rijden maakt herrie en zorgt voor extra slijtage.

Ondersteuning voor diverse soorten vloeren
Check, hij rijd bij mij over tegels, parket, vloerkleed en laminaat.

Al moet ik wel vertellen dat kleden met draadjes of klosjes voor problemen kunnen zorgen. De draadjes kunnen vast komen te zitten in de stofzuiger waardoor hij de draadjes uit het kleed trekt. Wat dat betreft bezit de iRobot Roomba i7 over behoorlijk sterke moters.

Niet compleet dom (we noemen hem Bumper)
De eerste keer dat de robotstofzuiger rondrijd maakt hij een kaart van de ruimte. Hij rijd hiervoor alle kanten op en botst tegen objecten aan. Interessant om te zien is dat hij de tweede keer weet dat er een bank of plant of stoel staat. Hij rijd er dan zachter tegenaan. De kaart wordt per verdieping gemaakt en kan je bewerken en indelen in ruimtes.

Wanneer de robotstofzuiger meer vuil vind zal hij die plek extra schoonmaken. Natuurlijk kan je ook stoelen verplaatsen zodat hij onder de eettafel komt. Hij zal dan wel verbaasd zijn dat een stoel op een ander plek staat wanneer hij er tegenaan rijd.

Makkelijk in onderhoud
Het legen van de opvangbak en het schoonmaken van de sensoren is zeer eenvoudig. De iRobot Roomba i7 meld ook wanneer zijn opvangbak geleegd moet worden. De HEPA filter heb ik al een keer uitgezogen met de andere stofzuiger wat op zich wel apart is.

In de robotstofzuiger zitten onderdelen die je na verloop van tijd moet vervangen. Dit zijn de HEPA filter, twee borstels en de borstel die het vuil naar de robotstofzuiger veegt. Maar dit geld ook voor een standaard stofzuiger al zijn onderdelen daarvoor wel goedkoper.

Hoeft niet te dweilen
Nee, dat doe ik zelf zodat ik meteen goed in de hoekjes kan komen en op de trap want dat doet de Roomba i7 niet. Voor mij is het ook ter ondersteuning en niet ter vervanging.

Aandachtspunten

Voordat je de robotstofzuiger zijn ronde laat doen is het belangrijk dat je losse spullen op de vloer weghaalt. Prima motivatie om in huis op te ruimen. Denk vooral aan snoeren of kleine objecten. Laat je schoenen slingeren? Dan kan je onderstaande situatie meemaken.

De iRobot Roomba i7 gaat er met een schoen vandoor.

Conclusie:

Ik heb de iRobot Roomba i7 robotstofzuiger nu een maand in huis en ben er zeer tevreden over. Het is in eerste instantie grappig om te zien hoe hij door het huis rijd. Het kost wel behoorlijk wat geld maar het levert je ook weer tijd op.

Hij is wel een paar keer vast komen te zitten onder de verwarming in de hal. Die is net niet hoog genoeg. Daar moeten we nog een oplossing voor bedenken. Hetzelfde geldt voor het kleed in de woonkamer. Maar voor de rest doe hij gewoon zijn ding en als hij klaar is geeft de app aan “Bumper heeft een taak voltooid”.

Ik ben wel tot de conclusie gekomen hoe intelligent een mens is tijdens het stofzuigen. Je verplaatst dingen om op moeilijk bereikbare plekken te zuigen. De huidige robotstofzuigers doen dat nog niet. Maar zoals eerder aangegeven is het ter ondersteuning.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.