Huis kopen? Bereid je voor met deze websites en tips

De laatste paar maanden ben ik druk bezig geweest om samen met mijn vriendin een huis te zoeken en te kopen. Ik heb veel geleerd over huizen, verbouwen, hypotheken, makelaars en wat al niet meer. Aangezien ik een groot gedeelte van deze kennis online heb opgedaan wil ik die bronnen met jou delen inclusief een aantal tips.

Dit blog vormt geen samenwerking en is objectief geschreven.

1. Verdiep je in de theorie en het vakjargon

Ik heb 10 jaar geleden een huis gekocht. De huizenmarkt was toen anders. Ik heb een hypotheekvorm die niet meer beschikbaar is en mijn rente van toen was ook hoger.

Ik heb veel gehad aan deze sites:

2. Bepaal voor jezelf (of met je partner wat je wilt)

Er komen wekelijks tientallen woningen in de verkoop. Onbewust ben je veel tijd kwijt met het online bekijken van foto’s, lezen van teksten, omgeving controleren etc.

Om onze zoektocht naar ons droomhuis wat makkelijker te maken hebben we een eisenlijst opgesteld. Je wordt dan verplicht bewust na te denken wat je wel en wat je niet belangrijk vindt.

Die deel je op in een lijst met eisen waar het echt aan moet voldoen of die optioneel zijn.

Belangrijke eisen waren bijvoorbeeld:

  • Voldoende kamers met voldoende ruimte
  • Een oprit
  • Een bad (of de mogelijkheid om in te bouwen)

Minder belangrijke eisen:

  • Zonnepanelen
  • Rolluiken

Zagen we een nieuw huis dan vergeleken we dit met de belangrijke eisen om te bepalen of de meeste vakjes afgevinkt werden. Door huizen te bekijken kan je ook beter bepalen welke eisen je belangrijk vind. Houd er wel rekening mee dat je niet alle eisen af kan vinken en dus uiteindelijk water bij de wijn moet doen.

3. Zorg dat je weet tot welk bedrag je hypotheek kan krijgen

Online kan je schattingen laten maken wat je zou kunnen lenen zoals bij de Rabobank. Je hebt dan een beetje een idee waardoor er al tientallen huizen afvallen.

Beter nog is om een eerste gesprek met een hypotheekadviseur te doen. Niet iedere situatie is hetzelfde en dat heeft invloed op de mogelijkheden. Koop je alleen een huis, samen, verkoop je een huis, welke maandlasten vind je prettig etc zijn belangrijke punten.

Zo’n gesprek kan op locatie of digitaal, is meestal gratis, kost je 1-2 uur en is zeer verhelderend. In een later stadium kan je nog bij meerdere partijen op gesprek gaan om zo te bepalen welke het goedkoopste en beste is. Wij hebben zo op de notaris honderden euro’s bespaard.

Tip: bezig met huis kopen? Laat dan ook jouw pensioen en verzekeringen controleren.

4. Installeer de Funda app?

Om het aanbod bij te houden kan je in de app een zoekopdracht instellen op basis van:

  • Een aantal van jouw eisen
  • Omgeving waarin je wil wonen
  • Bedrag dat je ongeveer wil betalen

Waarom zou je kijken naar huizen die niet voldoen aan jouw eisen, 100 km verder zijn of je toch niet kan betalen.

5. Ken je Cribb.nl?

Net toen we een huis hadden gekocht kwam de nieuwe website Cribb.nl online. Hier kan je huizen vinden die nog niet te koop zijn. Het gaat om woningeigenaren die van plan zijn om binnenkort hun huis te verkopen.

Er is maar een spelregel en dat is dat als jij wil zien welke huizen binnenkort te koop komen, jij jouw huis ook aan moet bieden. Een soort van huizenruil. Huur je of ben je starter dan kan je ook gebruik maken van Cribb.

Het heeft zeker potentie. Aanmelden verloopt wel via een makelaar. De dienst is gratis maar voor het kopen van een huis wordt wel een succes-fee in rekening gebracht.

6. Ken je Move.nl?

Ons werd vertelt dat als een huis op Funda.nl kwam het eigenlijk al verkocht was. Onzin dachten wij. Waarom plaats je het dan op Funda.nl? Maar ik moet bekennen dat wij dit best vaak mee hebben gemaakt. Belde je voor een bezichtiging dan waren die al vol.

Om onze kansen te vergroten en teleurstellingen te voorkomen hebben we ons aangemeld via Biemans Made Makelaardij op Move.nl. Dit is een besloten website waar je een account voor nodig hebt. Veel makelaars plaatsen huizen eerst op Move.nl voordat ze op Funda.nl worden geplaatst. Een soort pre sale.

Biemans Made Makelaardij is behoorlijk fanatiek met het promoten van huizen, ook van andere makelaars. Soms kregen we meerdere mails per dag. Hierdoor konden we ook veel meer bezichtigingen doen.

7. Meld je online aan voor nieuwbouwprojecten

Naast bestaande woningen zijn er ook nieuwbouwprojecten. Maar daar slagen is misschien nog wel lastiger want er is weinig aanbod en veel vraag. Ik heb online gelezen dat er projecten zijn met 100 huizen waar 2500 mensen zich voor aangemeld hebben.

Zodra een nieuwbouwproject online komt moet je meteen inschrijven. Bij sommige is naam + e-mailadres voldoende. Bij andere moet je complete vragenlijsten invullen.

Tip: meld je voor nieuwbouwprojecten aan op de nieuwsbrief dan wordt je op de hoogte gehouden. Een grote partij met veel nieuwbouwprojecten is de van de Water Groep.

8. Vertel anderen dat je een huis wil kopen

Je hoeft het niet te vertellen aan anderen en het ook zeker niet van de daken te schreeuwen. Toch kan het geen kwaad om tegen familie, vrienden of kennissen te vertellen dat je aan het zoeken bent. We hebben zo nog een paar huizen bekeken voordat die te koop werden aangeboden. Soms is een post op LinkedIn of Facebook ook een optie.

9. Aparte mailbox want je krijgt veel e-mails

Al snel heb ik een aparte mailbox aangemaakt om alles te scheiden van onze privé mailboxen. Want als je aan dit avontuur begint ontvang je veel e-mails en nog meer als je een huis gekocht hebt.

In deze mailbox hebben we met mapjes een duidelijke structuur aangemaakt voor nieuwbouwprojecten, huizen die we bekeken hebben, taxatie, hypotheek etc. We mailen met als afzender “huizenjacht” en dat heeft leuke reacties opgeleverd.

10. Mooi huis gevonden? Plan meteen een bezichtiging

Heb je een huis gevonden dat je mooi vind of denkt mooi te vinden? Bel meteen voor een bezichtiging. Kijk daarna op het gemak of het huis echt voldoet. Je kan altijd later bellen dat je de bezichtiging wil annuleren.

Wij hebben te vaak meegemaakt dat bezichtigingen vol zitten nadat het huis pas 1 uur op Move.nl of Funda.nl staat. Het werd een beetje onze tactiek.

11. Loonstroken, paspoort, belasting aangifte veilig versturen

Heb je eenmaal een huis gekocht dan zal je allerlei bestanden aan moeten leveren voor bijvoorbeeld de hypotheek. Natuurlijk kan je dit doen via de mail. Maar ik adviseer om hiervoor een veiliger medium te gebruiken zodat de bestanden versleuteld verstuurd worden zoals:

Bovenstaande diensten bieden de mogelijkheid om een wachtwoord in te stellen. Deel dit wachtwoord niet letterlijk met de ontvanger. Gebruik een wachtwoord dat je van te voren hebt afgesproken of wat de ontvanger zou moeten weten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.