Dit heb je nodig bij het aansluiten van een monitor

Waar er vroeger vaak gebruik werd gemaakt van vaste computers, hebben veel mensen inmiddels een laptop of tablet. Grote voordeel van laatstgenoemde apparaten is dat ze een stuk compacter zijn, waardoor je ze bijvoorbeeld mee kunt nemen. Toch wordt er ook nog veelvuldig met een vaste computer gewerkt. Zo gebruiken veel bedrijven bijvoorbeeld nog een vaste computer op kantoor.

Om zo’n computer te kunnen gebruiken, heb je een monitor nodig. Zonder de monitor kan er immers geen beeld weergeven worden. Wil je een monitor aansluiten op een computer? Dan heb je kabels nodig. Ik vertel je in deze tekst welke kabels niet mogen ontbreken.

VGA kabel

Welke kabel je nodig hebt om een monitor met een vaste computer te verbinden, hangt af van de leeftijd van beide apparaten. Zijn de monitor en computer allebei al behoorlijk oud? VGA kabel voor beeldscherm, zwart/blauw, 1,5 meter.Dan is de kans groot dat je een VGA kabel moet gebruiken. Aan beide uiteindes van deze kabel zit een stekker. Deze stekker herken je aan een blokje met daarin een aantal stalen pinnetjes. Naast dit blokje zitten bovendien twee schroefjes. Deze schroefjes kun je aandraaien nadat je de VGA kabel aangesloten hebt op de monitor en de computer. Op deze manier voorkom je dat de kabel uit het apparaat valt.

Je weet inmiddels in grote lijnen hoe een VGA kabel eruitziet, maar verder weet je er nog maar weinig over. Daarom geef ik jou hier eerst wat meer informatie over deze kabel. VGA is de afkorting van Video Graphics Array. Deze oude videostandaard wordt voornamelijk gebruikt voor analoge computermonitoren. Zoals de naam van deze kabel al doet vermoeden, is een VGA kabel alleen in staat om een videosignaal door te geven. Nieuwe monitors en computers beschikken daarom vaak niet meer over een VGA ingang.

Mini jack

Ondanks dat nieuwe monitors en computers vaak geen VGA ingang meer hebben, zijn er nog genoeg apparaten die hier wel over beschikken. Gebruik je ook nog een apparaat met zo’n ingang? Dan heb je een VGA kabel nodig. Nadeel is dat er via deze kabel alleen beeld verzonden wordt. Geluid doorgeven via een VGA kabel behoort niet tot de mogelijkheden.

Als je een monitor met een vaste computer verbindt, wil je ongetwijfeld ook geluid kunnen horen. Daarom denk je mogelijk dat een VGA kabel niet geschikt is. Toch kun je zo’n kabel wel degelijk gebruiken. Voor het geluid heb je alleen een extra kabel nodig. Koop hier bijvoorbeeld een mini jack voor. Deze kabel sluit je enerzijds aan op jouw computer en anderzijds op de externe speakers. Op deze manier is het ook mogelijk om geluid af te spelen bij het beeld.

HDMI kabel

Zijn jouw monitor en vaste computer relatief nieuw? Dan kun je waarschijnlijk geen VGA kabel meer gebruiken om ze met elkaar te verbinden. Tegenwoordig worden dergelijke apparaten namelijk met elkaar verboden met behulp van een HDMI kabel. Het grote voordeel van zo’n kabel is dat je niet langer meerdere kabels nodig hebt. Waarom niet? Omdat er via een HDMI kabel zowel beeld als geluid verzonden kan worden.

Gebruik je een oude monitor en een nieuwe computer? Dan heeft het ene apparaat mogelijk een HDMI ingang, terwijl het andere apparaat een VGA ingang heeft. Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om deze apparaten met elkaar te verbinden. Toch is dit wel degelijk het geval. Je kunt namelijk een VGA naar HDMI of HDMI naar VGA kabel gebruiken. Dankzij zo’n converter kun je apparaten met verschillende ingangen toch met elkaar verbinden.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.