Tien jaar werken aan uitdagende projecten voor Sidekick-IT

In 2011 heb ik mijn afstudeerstage gelopen bij de Efteling en in mijn laatste weken was ik benaderd door een recruiter van Ecommany (nu Sidekick-IT). De recruiter vroeg of ik interesse had in een kennismakingsgesprek. Het zou gaan om de functie als programmeur.

Sidekick-IT ontwikkeld webapplicaties voor de medische wereld.Eigenlijk had ik nooit de ambities om te programmeren. Ik kon het wel en had de afgelopen jaren een aantal websites ontwikkeld in PHP met een MySQL database. Maar ik had de HBO opleiding Bedrijfskundige Informatica gevolgd om me in de toekomst meer bezig te houden met o.a. projecten, processen en het opzetten van functionele ontwerpen.

Toch was ik wel geïnteresseerd in het bedrijf en de functie en zo heb ik op eerste of tweede Paasdag mijn eerste gesprek gevoerd. Een paar weken later had ik een contract ondertekend en ik was nog niet officieel afgestudeerd.

Ik was in 2011 wel van mening dat ik opdrachtgevers alleen goed kan helpen als ik de producten van het bedrijf goed begrijp, weet wat programmeurs kunnen en hoe ik wensen van opdrachtgevers kan vertalen. Met die gedachte ben ik gestart als junior programmeur om zo ervaring op te doen.

De wissel naar project manager:

Na een jaar of vijf heb ik aangegeven dat ik full time programmeren niet meer zag zitten. Ik wilde me meer richten op project management en het intern verbeteren van het bedrijf. In overleg met de directie kreeg ik hiervoor de ruimte om meer met opdrachtgevers om tafel te gaan zitten.

Hier kreeg ik veel meer energie van omdat het super is om de wensen van een opdrachtgever om te zetten naar een functioneel of technisch ontwerp dat uiteindelijk ook werkelijkheid wordt.

Het persoonlijk contact:

De daaropvolgende jaren was ik vaak onderweg naar nieuwe of bestaande opdrachtgevers om te bepalen wat Sidekick-IT voor hen zou kunnen betekenen. Je bouwt zo een persoonlijke band op wat een van de speerpunten van het bedrijf is. Een ander belangrijk speerpunt is dat als een gebruiker belt deze meteen een programmeur te spreken krijgt.

Uitdagende projecten:

Sidekick-IT is een MKB bedrijf gevestigd in een kantoor in Breda. Ik heb me altijd verbaasd dat zo’n redelijk klein bedrijf werkt voor grote namen zoals Spaarne Ziekenhuis, RIVM, IKNL, Stadlander en REWIN. Maar daarnaast ook diverse goede doelen steunt zoals Black-Jaguar Foundation, Jantje Beton en Leergeld WBO. Af en toe laten we ons ook uitdagen door start-ups zoals Breek de week Lunch.

Een aantal voorbeelden van de projecten waar ik aan gewerkt heb zijn:

 • De ontwikkeling van een patiënt portaal voor medische onderzoeken
 • Het automatiseren van een e-mailtool voor patiënten
 • De ontwikkeling van een proces om barcodes te scannen
 • De ontwikkeling van een WordPress plugin voor donaties via Findock
 • Opzetten van een API koppeling met Salesforce, Mollie en PostNL
 • De ontwikkeling van een redactioneel proces voor Richtlijnendatabase.nl
 • Opschonen van WordPress projecten door optimalisaties uit te voeren
 • Meer voorbeelden? Kom een kop koffie drinken en ik vertel je meer

Een groot gedeelte van onze projecten speelt zich af in de medische sector. Zo heeft Sidekick-IT de afgelopen jaren een rol gespeeld in het verzamelen van deelnemersinformatie in de strijd tegen corona. Maar onze oplossingen worden ook voor studies voor kinderen, kanker en zwangere vrouwen gebruikt. Het geeft mij een bijzonder gevoel dat mijn inspanningen helpen om de wereld een stukje beter te maken.

Gezien de medische data is beveiliging heel belangrijk. Continue zijn wij bezig om onze oplossingen nog veiliger, beter en sneller te maken. Jaarlijks worden onze webapplicaties getest door externe bureaus. Immers een datalek willen wij ten alle tijde voorkomen.

Wil jij werken aan uitdagende projecten in dit kantoor?
Wil jij werken aan uitdagende projecten in dit kantoor?

Verbeteringen binnen het bedrijf doorgevoerd:

Naast mijn dagelijkse werkzaamheden heb ik ook de vrijheid gekregen om o.a. onderstaande verbeteringen door te voeren:

 • Systeem opgezet om eenvoudig de WordPress websites van updates te voorzien
 • Onderzoek gedaan naar project management systemen
 • Kennisdeling gestimuleerd om afhankelijkheid te beperken
 • Migraties van kleine oude websites naar WordPress

En al hoort het niet echt in het lijstje thuis: ik organiseer ook de bedrijfsuitjes en die zijn tof!

Technieken en systemen:

In de afgelopen 10 jaar is er binnen Sidekick-IT veel verandert. Ik begon ooit met het ontwikkelen van webapplicaties in PHP, maar de laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Angular of React.

Apps worden ontwikkeld in Flutter zodat we maar een codebase nodig hebben voor Android en Apple. In diverse projecten maken we ook gebruik van composer, yarn en packagist om code van andere programmeurs te kunnen gebruiken.

Ik begon ooit te programmeren in Zend Studio, maar dit is allang vervangen door PHPStorm. Je mag je eigen ontwikkelsoftware kiezen. Sommige gebruiken Visual Studio. Voor code versiebeheer zijn we overgestapt van SVN naar Gitlab. Je zou dit webbased systeem kunnen vergelijken met een project management systeem.

Gitlab gebruiken wij mede als centraal punt voor code en als communicatiemiddel naar medewerkers en in sommige gevallen ook naar gebruikers. Dit verlaagt het aantal persoonlijke mails. In Gitlab gebruiken we ook Continuous Integration zodat publiceren nog maar enkele minuten duurt in plaats van een half uur.

In het begin werd er nog gewerkt met Windows en Linux maar inmiddels maakt iedereen gebruik van Apple MacBooks inclusief een extern groot scherm op een ruim bureau.

Sinds enkele maanden zijn we aan het onderzoeken naar welke cloud aanbieder we gaan overstappen met onze virtuele servers. Inmiddels hebben we al ervaring met Azure en Google Cloud.

Werken bij Sidekick-IT?

Het bedrijf groeit door nieuwe projecten en is daarom opzoek naar programmeurs. Wil jij werken aan complexe projecten die invloed hebben op de wereld en gebruik maken van Angular, React, Flutter en PHP. Spreekt PHPStorm, Gitlab en cloudhosting je aan? Neem dan contact op door een e-mail te sturen.

Bij Sidekick-IT is altijd ruimte voor verbetering en ontwikkeling.

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.