Ik krijg een e-mail dat mijn beveiliging niet op orde is

Vraag:

Je ontvangt uit het niets een e-mail met de mededeling dat jouw computer niet meer beveiligd is en dat je meteen actie moet ondernemen. Dit kunnen e-mails zijn met veel tekst, mooi opgemaakte e-mails of maar met een regel tekst.

Hoe weet je nu of de e-mail te vertrouwen is en het geen valse e-mail is die meer kwaad doet dan goed? Tegenwoordig worden er zoveel spam en scam mailtjes verstuurd om persoonlijke gegevens te ontfutselen of mensen op te lichten.

Praktijksituatie:

Van de week kwam ik een e-mail tegen met een regel tekst die leek op:

Uw computer is niet beveiligd, u moet meteen actie ondernemen door hier te klikken.

Wanneer je klikte op de link werd je doorgestuurd naar de webshop van McAfee. Het ging in dit geval om de echte webshop dus het was geen onveilige e-mail of link. Maar de link waar je op klikte was een affiliate link zodat de persoon die jouw de link stuurde geld verdient wanneer jij iets bij McAfee koopt. Deze e-mail was ook niet afkomstig van McAfee.

De ontvanger van de mail maakte geen gebruik van McAfee maar van Kaspersky.

Antwoord:

Controle 1:
Controleer eerst of de mail die je ontvangt wel van de beveiligingssoftware is die je gebruikt op de computer. Stel je gebruikt Avast dan is het vreemd als je een e-mail krijgt van Panda of AVG.

Kijk ook naar de afzender. Is het een vreemd en onleesbaar e-mailadres? Gooi de mail dan weg want het zal nep zijn. Bij twijfel kan je bellen met de leverancier van de beveiliging.

Controle 2:
Als jouw abonnement bijna verlopen is zal jouw beveiligingssoftware dat melden. Open daarvoor het programma via het icoontje rechts onderin het scherm of op het bureaublad. De meeste firewalls of antiviruspakketten beginnen dagen van tevoren al te melden dat het abonnement bijna verlopen is.

Vanuit de beveiligingssoftware kan je dan eenvoudig een abonnement verlengen. Lees wel eerst dit blog want soms is de aanbieding die ze doen helemaal niet zo goed.

Controle 3:
Heb je geen beveiligingssoftware? Dan is het vreemd als je een e-mail ontvangt die aangeeft dat jouw abonnement bijna verlopen is. De e-mail kan je dan meteen verwijderen.

> Gratis Ziggo Safe Online of KPN Veilig internetbeveiliging

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.