Hoelang moet je een harde schijf bewaren na klonen of kopiëren?

Vraag:

In de afgelopen jaren heb ik voor veel mensen de data van oude harde schijven overgezet naar nieuwe harde schijven of SSD’s.Dit wordt ook wel migreren of klonen genoemd.

Die mensen wilde daarna meteen de oude harde schijf weggooien of wissen om ergens anders voor te gebruiken.

Advertentie:

Ik adviseer altijd om de harde schijf 6 maanden te bewaren en er niets mee te doen.

Maar waarom?

Antwoord:

De reden voor dit advies is omdat er tijdens het kopiëren van de bestanden:

  • Iets misgegaan kan zijn waar je pas een week of later achterkomt
  • Niet alle partities overgezet zijn
  • De computer niet meer goed functioneert
  • Bestanden ontbreken

Doordat je de oude harde schijf bewaard hebt kan je hier altijd nog de oude bestanden vanaf kopiëren.

En na die 6 maanden dan?

Dan mag je de harde schijf opnieuw gebruiken om er bijvoorbeeld foto’s, muziek of films op te bewaren of hem vernietigen. Je kan voor 25-35 euro een externe harde schijf behuizing kopen zodat je hem gemakkelijk op de computer kan aansluiten.

Als de harde schijf al meer dan 8 jaar oud is dan is hij misschien niet zo betrouwbaar meer. Gebruik hem daarom niet als back-up harde schijf om te voorkomen dat je alsnog bestanden kwijtraakt.

Ik wil hem vernietigen!

Softwarematig vernietigen:
Dit kan je doen door de gratis versie van CCleaner te installeren en te gebruiken. Dit programma heeft onder “Gereedschap” en dan “Gegevenswisser” de mogelijkheid om alle data op de harde schijf definitief te wissen.

Dit doet het programma door een aantal rondes de harde schijf met nullen en enen vol te schrijven. Hoe meer rondjes hoe beter het resultaat maar ook hoe langer het duurt. Dit is vooral handig als je de harde schijf verkoopt of weggeeft.

Hardwarematig vernietigen:
Dit kan je doen door er een aantal keren met een boor doorheen te boren of hem flink met een hamer te bewerken. Bij de ouderwetse harde schijven van 3.5 inch moet je wel flink te keer gaan met een hamer wil je echt schade aanrichten.

Je hebt ook harddisk destroyers. Dit zijn machines die harde schijven kunnen vernietigen. Alleen die kosten al gauw enkele duizenden euro’s en zijn dus voor particulieren niet interessant. Via Google kan je diverse bedrijven vinden die dit voor je kunnen doen.

Advertentie:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.