Internet over stroomnet werkt niet meer na aanpassen meterkast

Vraag:

Je maakt gebruik van Powerline adapters, van bijvoorbeeld TP-Link of Devolo, om internet over het stroomnet in huis te verspreiden. Handig als je op de eerste of tweede verdieping een accespoint aan wilt sluiten voor draadloos internet.

TP-Link Powerline adapters voor internet via het stroomnet.

Jouw modem van Ziggo of KPN hangt in de meterkast en onlangs heb je daar wat laten veranderen. De oude meterkast heb je op laten knappen of je hebt een nieuwe groep toegevoegd voor de zonnepanelen op dak.

Om dit mogelijk te maken heeft de monteur wat stopcontacten verplaatst en sindsdien werken de Powerline adapters niet meer. Er komt geen internet meer uit een stopcontact.

Antwoord:

Oplossing 1:
Controleer of de kabels goed verbonden zijn tussen alle apparaten:

  1. Loopt er een netwerkkabel van de modem naar de Powerline adapter in de meterkast
  2. Loopt er vanuit de andere Powerline adapter ook een kabel naar een ander apparaat

Oplossing 2:
Hebben alle apparaten stroom. Dus de modem en Powerline adapters? Zoja schakel dan alle apparaten uit en en zet deze weer aan volgens onderstaand stappenplan:

  1. Zet de modem aan en wacht totdat alle lampjes branden
  2. Wacht 1 minuut
  3. Zet de Powerline Adapter aan en wacht tot de lampjes branden
  4. Wacht 1 minuut
  5. Zet de tweede Powerine Adapter aan en wacht tot de lampjes branden
  6. Wacht 1 minuut
  7. Test de verbinding met een computer, laptop of smartphone

Oplossing 3:
Om Powerline adapters zo goed mogelijk te laten werken is het belangrijk dat deze in originele stopcontacten zitten. Hiermee worden dus geen verlengsnoeren en stekkerdozen bedoelt. Hoe meer je van dit soort apparaten gebruikt hoe slechter, of zelfs niet, een Powerline adapter werkt.

Controleer daarom of de Powerline adapter in de meterkast wel in het juiste stopcontact zit. Probeer eens een ander stopcontact in de meterkast of net buiten de meterkast.

Powerline adapters werken alleen op het stroomnet achter de meterkast. Stel dat je meerdere meterkasten hebt, bijvoorbeeld een tweede in een bijgebouw, dan kan je niet het internet van de ene meterkast naar de andere meterkast brengen.

Praktijkervaring, storing door een UPS noodstroomvoorziening:

Ik heb in de praktijk meegemaakt dat, na het aanpassen van de meterkast, de Powerline adapter aangesloten zat op een UPS noodstroomvoorziening. Dit betekende dat het internet vanuit de modem, door de Powerline adapter, via een stekkerdoos, door de UPS het stroomnet van het huis inging.

Vermoedelijk was het de UPS noodstroomvoorziening die voor storing zorgde zodat de twee Powerline adapters elkaar in huis niet meer konden vinden. Nadat de Powerline adapter in de meterkast verplaatst was naar een andere stekkerdoos werkte het weer.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.