Word en Excel openen bestanden alleen maar als alleen-lezen

Probleem:

Je kan geen documenten in Word, werkbladen in Excel of presentaties in PowerPoint meer wijzigen. Er wordt een foutmelding getoond dat het bestand in alleen-lezen is geopend. Opslaan onder een andere naam kan wel net als het opslaan van nieuwe bestanden.

Office opent alle bestanden in alleen-lezen.

Het is mogelijk om bestanden te beveiligen met de optie alleen-lezen zodat ontvangers er niets aan kunnen veranderen. Maar dat zou een bewuste keuze per bestand zijn. In bovenstaand probleem wordt dezelfde foutmelding bij ieder bestaand bestand getoond.

De Office licentie is geldig waardoor alle functionaliteiten gebruikt mogen worden. Ook het herstellen van Office via Instellingen > Apps > Microsoft Office lost het niet op.

Oplossing:

Na onderzoek bleken er 2 antivirus programma’s op de computer geïnstalleerd te zijn:

  • AVG Free
  • KPN Veilig (F-Secure)

Of het installeren van meerdere antivirus of firewall programma’s goed is kan je lezen in dit blog. Het korte antwoord is nee. Voor zowel de veiligheid als de snelheid zou één beveiligingsprogramma meer dan voldoende moeten zijn.

Aangezien de KPN Veilig (F-Secure) beveiliging kwalitatief beter is dan de gratis AVG Free antivirus heb ik AVG verwijderd. Dit is zelfs alleen maar een antivirus en geen firewall wat tegenwoordig ook echt nodig is.

Na het verwijderen van AVG Free was de alleen-lezen melding verdwenen. Bestaande documenten konden weer worden gewijzigd en opgeslagen.

De mogelijke redenen van dit probleem:

  1. De AVG software was beschadigd
  2. AVG was te streng ingesteld en stond wijzigen van Office bestanden niet meer toe

Dit probleem kan zich natuurlijk ook voordoen bij andere beveiligingsprogramma’s zoals Kaspersky of Panda.

Oplossing getest op:

Windows 10, Microsoft 365, AVG Free, KPN Veilig

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.