Mappen en bestanden vergelijken op 2 locaties met WinMerge

Vraag:

Ik krijg de vraag van iemand of ik bijna 1000GB aan data van een oude harde schijf over kan zetten naar een externe schijf. Het gaat om persoonlijke bestanden zoals afbeeldingen, video’s en muziek.

De uitdaging zit hem in het feit dat de harde schijf behoorlijk oud is en problemen veroorzaakt. Hij kan opeens uitvallen of soms heeft hij geen zin om op te starten. Oud beestje dus die bijna aan pensioen is.

Kopiëren gaat mondjesmaat maar bij grote bestanden wil hij nog wel eens vastlopen. Het Windows logboek toont dan foutmeldingen dat er bestanden niet gelezen  kunnen worden.

Hoe weet ik nu dat Windows ook echt alle bestanden en mappen heeft overgezet zonder handmatig map voor map te controleren?

Antwoord:

Na een korte zoektocht op internet kwam ik uit op het gratis programma WinMerge. Met dit programma kan je vergelijkingen uitvoeren op map- en/of bestandsniveau. Het is zelfs mogelijk om 3 bronnen met elkaar te vergelijken.

Met WinMerge kan je mappen en/of bestanden met elkaar vergelijken.
Bron: Winmerge.org: Screenshot van het programma

Het programma wijst zichzelf. Wel kan het vergelijken van veel mappen en bestanden veel tijd kosten. Uiteindelijk bleek dat ik toch nog een paar mappen niet volledig had gekopieerd.

Het resultaat bewaren

Je kan het resultaat exporteren naar CSV of HTML via Gereedschap > Rapport genereren. Handig als je op een later moment de ontbrekende mappen of bestanden wilt kopiëren.

Winmerge biedt ook de optie om het project op te slaan. Hiermee sla je niet het resultaat op maar puur de instellingen zodat je de volgende keer snel dezelfde vergelijking uit kan voeren.

Getest op:

Windows 10

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.