Elementor uitbreiden met Google Analytics tracking events voor conversietracking

Met Google Analytics kan je heel gemakkelijk bijhouden hoeveel mensen jouw website bezoeken, welke pagina’s populair zijn of waar de bezoekers vandaan komen. Maar wist je dat je ook bij kan houden hoe vaak een formulier wordt ingevuld of wanneer iemand op een download knop klikt?

Goals of Doelen instellen:

Google Analytics noemt dit Goals (Doelen). Deze moet je eerst maken binnen jouw Google Analytics account voordat je ze op jouw website kan gebruiken. Hoe je dat kan doen lees je op deze pagina. Als je deze doelen aangemaakt hebt weet Google Analytics dat daar data over verzamelt moet worden.

Data verzamelen:

Maar voordat die data aan Google Analytics wordt gegeven moet je de data wel versturen vanuit de website. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Javascript die aan Google Analytics vertelt wanneer er een PDF gedownload of er op een bepaalde knop wordt gedrukt. Dit wordt ook wel tracking events genoemd.

Waarom conversies bijhouden:

Met conversie wordt bedoelt dat een bezoeker een bepaalde actie uitvoert. Voorbeelden zijn inloggen of registreren van een account. Zodra iemand een account heeft geregistreerd is de conversie voltooid.

Je vraagt je misschien af waarom je dit zou willen weten? Het is heel interessant om op basis van getallen te kunnen bepalen of die PDF over dat nieuwe product vaak wordt gedownload of niet. Als jij er 24 uur aan besteed hebt terwijl maar 5 mensen de PDF bekijken kan je jezelf afvragen hoe je dit kan verbeteren. Misschien is de PDF niet wat mensen zoeken, teveel content, bezoekers vinden hem niet etc.

Tracking events in Elementor:

Standaard heeft Elementor geen ondersteuning om doelen bij te houden. Hiervoor moet je de gratis plugin Events Tracker for Elementor installeren.

Dit is een uitbreiding voor Elementor (ook wel add-on genoemd). De widgets voor knoppen, heading, icon list, eigenlijk de standaard widgets waar je op kan klikken, worden uitgebreid met velden om tracking events in te stellen.

> Bekijk meer blogs over Elementor

Tracking events Testen:

De plugin werkt heel eenvoudig. Maar belangrijk om rekening mee te houden is dat je analytics.js of gtag.js gebruikt om data naar Google Analytics te sturen. Het oude ga.js wordt niet ondersteund.

Test daarom de eerste keer met de web developer toolbar open. In het tab console geeft de plugin aan als er iets niet goed werkt.

Ondersteuning voor Google, Facebook en Vkontakte:

De plugin werkt ook met Facebook, Vkontakte, Google Adsense en Google Adwords.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.