Een postduif legt uit hoe e-mails veilig verstuurd worden

Vrijwel iedereen heeft wel eens van de begrippen POP en IMAP gehoord om e-mail binnen te halen op een computer, laptop of smartphone. POP gebruik je om de e-mail te downloaden naar een apparaat en IMAP wordt gebruikt om e-mails te synchroniseren tussen meerdere apparaten. Deze begrippen zijn eigenlijk protocollen waarin afgesproken is hoe e-mails gedownload moeten worden.

Voor jou als gebruiker komt het erop neer dat je een inkomende mailserver in jouw e-mailprogramma instelt. Het programma maakt verbinding met de mailserver en download de e-mails. De mailserver is eigenlijk jouw postbus ook wel mailbox genoemd. De meeste e-mailprogramma’s stellen alles al voor je in nadat je een e-mailadres en wachtwoord hebt ingevuld.

Vroeger was de verbinding tussen jou en de mailserver onversleuteld. Toen waren er geen pottenkijkers en kon iedereen elkaar vertrouwen. Niemand zou willen weten welke mails jij allemaal ontving. Maar tegenwoordig is dat wel anders en dus is de verbinding tussen jou en de mailserver versleuteld. Niemand kan jouw mails zien.

> Bekijk meer blogs over Thunderbird

Maar hoe werkt het versleutelen van die verbinding nou? Een aantal weken geleden kwam ik het verhaal van Aaltje, Klaas, Ans, Martijn en de postduif tegen op internet. In dit verhaal, met de postduif als hoofdrol, lees je precies hoe versleuteling werkt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.