Kan je zomaar upgraden naar Windows 11 en kost dit geld?

In juni 2021 is Windows 11 aangekondigd door Microsoft en sinds 5 oktober kan het besturingssysteem wereldwijd gedownload worden. Heb je Windows 10 dan kan je de update installeren via Instellingen > Bijwerken en beveiliging. Houd er rekening mee dat dit wel een aantal uren kan duren.

Windows 10 logo.

Windows 11 is de opvolger van Windows 10 dat in 2015 door Microsoft werd uitgebracht. Kenmerkend voor Windows 10 ten opzichte van de voorgangers was dat je jaarlijks 1 of 2 grote updates kreeg met nieuwe functionaliteiten.

Wat is er veranderd in Windows 11

Een duidelijke verandering is dat de icoontjes op startbalk onderin gecentreerd worden getoond net als bij macOS. Windows 11 richt zich ook veel op efficiënter werken door op 1 scherm gemakkelijker meerdere programma’s naast elkaar zetten. Dit was al mogelijk in voorgaande versies van maar dan moest je gebruik maken van het toetsenbord.

Ook wordt Microsoft Teams onder de aandacht gebracht voor zover mensen dit programma nog niet kennen. Windows 11 wordt standaard geleverd in een zachte babyblauwe kleur.  Hiermee is er dus ook een einde gekomen aan de harde scherpe kleuren zoals we die in Windows 10 zagen.

> Bekijk meer veranderingen

Kan je gratis upgraden?

Ja, mits je Windows 10 versie 2004 of hoger hebt. Je zou kunnen zeggen dat Microsoft steeds meer de methode van Apple gaat volgen wat betreft het aanbieden van gratis upgrades naar het volgende besturingssysteem. Gratis is de beste motivatie voor gebruikers ook om over te stappen. Want als Windows 10 bevalt waarom zou je betalen voor Windows 11.

Heb je geen Windows 10 versie 2004 dan zou je kunnen upgraden naar de laatste versie van Windows 10 bekend onder de naam 21H1. Als je Windows 7 of 8 of 8.1 hebt zal je wel moeten betalen voor Windows 11. Gelukkig kost een licentie 40-50 euro afhankelijk waar je deze koopt.

Kan je zomaar upgraden?

Nee, Windows 11 heeft specifieke hardware eisen waardoor veel oudere computers en laptops af zullen vallen. Je moet een redelijk recente processor hebben en minimaal 4 GB werkgeheugen. Nou is 4 GB werkgeheugen al weinig en zou 8 GB beter zijn.

Belangrijker nog is dat jouw computer een TPM 2.0 (Trusted Platform Module) moet hebben. Deze hardware chip is nodig voor een aantal beveiligingsfuncties zoals het versleutelen van bestanden op de harde schijf (encryptie) en het malware lastig te maken.

Voor Windows 11 moet je ook verplicht gebruik maken van een gratis Microsoft account. In Windows 10 werd dit al steeds meer een eis maar je kan het nog zonder gebruiken.

De makkelijkste manier om te controleren of jouw computer Windows 11 ondersteund is door de Pc Health check app te installeren.

Tot wanneer kan je Windows 10 gebruiken?

Dit wordt door Microsoft ondersteund tot 14 oktober 2025. Hierna kan je het nog steeds gebruiken maar worden er geen updates meer voor uitgebracht. De stabiliteit en veiligheid worden dan niet meer gegarandeerd.

> Bekijk meer Windows 10 blogs

4 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.