Automatisch oude afbeeldingen uit WordPress verwijderen

Met ruim 1000 blogs op mijn website zijn er ook een aantal die door de jaren heen geen bezoekers meer trekken. Jaren geleden heb ik geschreven over oplossingen voor Office 2013 en Windows Vista. Dit wordt in de wereld vrijwel niet meer gebruikt waardoor de blogs en afbeeldingen overbodig zijn.

Oude blogs verwijderen

De afgelopen maanden heb ik daarom mijn statistieken gecontroleerd op blogs met 0 bezoekers in de afgelopen 365 dagen. Deze ben ik aan het verwijderen of soms herschrijf ik ze zodat ze weer actueel zijn.

Overbodige afbeeldingen verwijderen

Als ik de blogs verwijder betekent dit in sommige gevallen ook dat de afbeeldingen verwijderd kunnen worden. Helaas verwijderd WordPress deze niet wanneer je de blogs verwijderd. Dit is iets wat je handmatig moet doen.

Gelukkig kan je dit proces ook automatiseren. Er zijn een aantal plugins online beschikbaar die een overzicht van te verwijderen afbeeldingen kunnen genereren. Een ervan is Media Cleaner. Deze plugin komt in een gratis en betaalde versie.

Media Cleaner testen

Ik heb deze plugin mijn website laten analyseren en hieruit kwamen 150 afbeeldingen die niet meer werden gebruikt. Dit heb ik gecontroleerd en bleek ook te kloppen. Er zaten zelfs hele oude afbeeldingen bij waarvan ik was vergeten dat ik ze ooit geüpload had.

De plugin werkt snel en heel simpel. Zonder verdere uitleg kan je hem meteen gebruiken. Afhankelijk van het aantal afbeeldingen kan het scannen op overbodige afbeeldingen wel even duren. Media Cleaner adviseert wel om de Prullenbak optie van de Mediabibliotheek te activeren. Hiervoor moet je een instelling toevoegen aan het “wp-config.php” bestand.

Oude afbeeldingen uit WordPress verwijderen.
Bron: Media Cleaner plugin pagina op WordPress.org

Voor de ruimte hoefde ik het niet te doen want leverde mij nog geen 100 MB op. Maar hoe minder afbeeldingen, hoe minder ruimte op mijn server en hoe minder records in de database waardoor de website sneller werkt. Ik heb ze daarom dus allemaal verwijderd.

Elementor vereist Media Cleaner Pro

Maak je gebruik van een pagebuilder zoals Elementor, WP Bakery Page Builder, Fusion Builder van Avada, Visual Composer etc? Dan heb je de betaalde versie nodig. In de gratis versie zit hiervoor geen ondersteuning waardoor je foutieve resultaten krijgt.

> Bekijk meer blogs over WordPress

Een licentie voor 1 website voor 1 jaar kost 29 dollar. Maak je gebruik van veel afbeeldingen? Dan is handmatig controleren of een afbeelding nog wordt gebruikt een arbeidsintensief klusje. Overigens is dit niet iets wat je ieder jaar hoef te doen.

De betaalde versie heeft ook ondersteuning om de “uploads” map te doorzoeken op afbeeldingen. Dit ongeacht of deze in de Mediabibliotheek van jouw WordPress website worden getoond of niet.

Om de resultaten nog beter te maken heeft Media Cleaner Pro een “live” optie. De website wordt door de plugin bezocht om nog beter te bepalen of de afbeelding weg kan of niet.

Conclusie:

Voor het beste resultaat zou je eigenlijk de betaalde versie moeten kopen. Dit ongeacht of je een pagebuilder gebruikt.

In mijn test heb ik de gratis versie gebruikt die al een goed overzicht gaf van overbodige afbeeldingen. Van de 740 afbeeldingen heb ik er 150 zonder problemen kunnen verwijderen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.