WordPress automatische plugin updates wel of niet gebruiken?

Vraag:

Kan je WordPress automatische plugin updates het beste aan- of uitzetten?

Antwoord:

Sinds een aantal jaren biedt WordPress de mogelijkheid om updates voor plugins automatisch te installeren. Een handige functie omdat je dit dan niet meer handmatig hoeft te doen.

Ik gebruik deze functionaliteit zelf niet omdat ik de controle over mijn WordPress website wil behouden. De functionaliteit om automatisch kleine updates van WordPress CMS zelf te installeren gebruik ik wel. Op deze manier is mijn website altijd beschermd tegen de laatste beveiligingslekken.

Het eerste nadeel van automatische plugin updates is dat deze op willekeurige momenten worden geïnstalleerd. De ene keer om 16:00 uur en de andere keer om 7:00 uur. Tijdens deze installaties is de website niet beschikbaar.

> Bekijk meer blogs over WordPress

Het tweede nadeel is dat de update van plugin A bijvoorbeeld de werking van plugin B kan verstoren. We hebben het dan over een conflict of een bug. Dit kan zelfs zo erg zijn dat een website niet meer functioneert.

Afgelopen week was er bijvoorbeeld een conflict tussen de plugins Elementor Pro en hCaptcha. De hCaptcha plugin werkte hierdoor niet meer waardoor er geen formulieren meer verstuurd konden worden. Met automatische updates kom je hier niet meteen achter. De reden van de fout was dat Elementor Pro een bepaalde functie had verwijderd.

Automatische updates niet gebruiken dus?

Eigenlijk is het beter om ze handmatig te installeren of zeker te weten dat de updates geen conflicten veroorzaken. Maar dit is niet voor iedere webmaster makkelijk te bepalen, vooral als het niet jouw beroep is.

Maar besteed je niet zoveel tijd aan jouw website omdat het bijvoorbeeld een hobby is? Dan kan automatische updates juist een uitkomst zijn. Je hoeft dan niet verplicht iedere paar weken te kijken of er updates zijn die beveiligingsproblemen of fouten oplossen.

Houd er rekening mee dat WordPress populair blijft bij hackers en beveiligingslekken misbruikt worden.

Het is de afweging, ga je voor gemak of voor een stukje stabiliteit. Natuurlijk helpt het beperken van plugins ook enorm in het onderhoud en de kans op conflicten.

Hoe zet je auto-updates uit?

Dat doe je in de wp-admin omgeving door links in het menu op “Plugins” te klikken. Op de pagina die dan getoond wordt kan je helemaal rechts in het scherm per plugin auto updates in- of uitschakelen.

Heb je meerdere WordPress websites?

Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van Mainwp of ManageWP. Met deze plugins kan je vanaf een centrale plek voor meerdere WordPress websites in een keer updates installeren.

Een reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.