Windows 10 biedt nog geen upgrade naar Windows 11 aan

Vraag:

Download Windows 11 handmatig als je niet kan wachten op update.In het nieuws heb je vast al gehoord over Windows 11, de opvolger van Windows 10. Vrijwel alle gebruikers van Windows 10 krijgen deze nieuwe versie gratis aangeboden om te installeren. Microsoft voert hiervoor dezelfde aanpak uit als jaren geleden toen Windows 7 en 8 gebruikers gratis Windows 10 konden installeren.

Windows 11 wordt als grote update verspreid via het Windows 10 Update scherm, net zoals de jaarlijkse grote updates voor Windows 10. Dit gebeurt echter gefaseerd. Sommige mensen hebben de update al aangeboden gekregen en anderen (zoals ik) niet. Dit kan nog tot eind 2022 duren gezien de hoeveelheid Windows 10 installaties.

Het upgraden is overigens niet verplicht maar mogelijk niet voor altijd gratis net als in het verleden gebleken voor Windows 10.

Hoe kan je toch Windows 11 downloaden als het nog niet als update wordt aangeboden?

Antwoord:

Er zijn twee redenen waarom je op dit moment nog niet de update voor Windows 11 aangeboden krijgt.

REDEN 1: Jouw computer of laptop is niet geschikt
Windows 11 heeft vrij standaard hardware eisen. Maar er moet wel een TPM (Trusted Platform Module) aanwezig zijn. In Windows 10 was dit optioneel maar in Windows 11 niet meer. Deze TPM chip wordt o.a. gebruikt voor encryptie van bestanden op de schijf.

De makkelijkste manier om erachter gekomen of jouw apparaat wordt ondersteund is het uitvoeren van de Pc health check app van Microsoft. Deze gratis app scant jouw computer en vertelt of je Windows 11 kan gebruiken of niet. Is jouw computer ouder dan 5 jaar dan is de kans groot dat het antwoord “nee” zal zijn.

REDEN 2: Jij bent nog niet aan de beurt
Zoals eerder al aangegeven wordt Windows 11 gefaseerd aangeboden. Om er zeker van te zijn dat de Windows 11 update nog niet klaar staat kan je onderstaand stappenplan volgen.

  1. Klik op de startmenuknop en dan op “Instellingen”
  2. Klik onderin de lijst op “Windows Update”
  3. Kijk of er in het scherm een tekst staat dat je kan updaten naar Windows 11

In het Windows Update scherm zie je ook of jouw apparaat geschikt is of niet. Mogelijk moet je nog wel op de knop klikken om de scan uit te voeren.

OPLOSSING: Windows 11 handmatig installeren
Heb je geen geduld en is jouw apparaat geschikt? Dan kan je deze ook handmatig downloaden. Klik op de “blauwe knop” en start het programma. Volg de stappen en het update proces wordt gestart.

Ik heb op deze manier ook succesvol mijn HP laptop bijgewerkt naar Windows 11. Maar ik heb wel eerst alle Windows 10 updates via het Windows Update scherm gedownload.

Mijn upgraden duurde bijna 3 uur. De meeste tijd zat hem in het downloaden en voorbereiden en dan kan je jouw apparaat nog gebruiken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.