De toepassingen van een LED wall en huur of koop je er een?

LED is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ze worden gebruikt in TV’s, laptops, smartphones, tablets, auto’s maar ook als verlichting binnen of buitenshuis.

LED is een afkorting voor Light-Emitting Diode uitgevonden in het jaar 1962. In eerste instantie werd het puur als indicatorlampje gebruikt. Iets wat je anno 2022 nog steeds ziet. Maar vanaf de 1990 wordt LED veel breder ingezet zoals als lichtbron voor gewoon dagelijks gebruik.

Inmiddels zijn er honderden toepassingen en een daarvan zijn LED schermen zie omgevormd kunnen worden tot een LED wall.

Bewegend beeld:

De laatste jaren worden LED schermen, ook wel LED displays genoemd, vaker toegepast in de etalage van winkels. Handig om nieuwe producten of diensten te promoten of aan te geven welke aanbiedingen er zijn. Dit is een technologische verbetering ten opzichte van de papieren aanbiedingen tegen de ruiten en misschien ook nog wel milieuvriendelijker.

LED wall bij Hoog Catharijne The Mall.

LED schermen kunnen statisch zijn maar ook bewegend beeld bevatten waardoor ze meer bekijks trekken. Ook in de donkere avonduren zorgen bewegingen voor voldoende aandacht van mensen die langs- lopen of fietsen. Ten opzichte van papieren posters kan je LED schermen heel gemakkelijk voorzien van nieuwe content.

Ook bedrijfspanden hebben LED schermen ontdekt. Je kent vast wel de kantoren die grote LED schermen tegen de muur bevestigd hebben om te laten zien welke producten of diensten ze leveren. In dit geval spreek je niet meer van een LED scherm maar eigenlijk van meerdere LED schermen. Deze worden op elkaar aangesloten via kabels. Je krijgt dan een muur van LED schermen wat een LED wall wordt genoemd.

Een LED scherm werkt:

Ik heb jaren geleden bij mijn atletiekvereniging een LED scherm geïnstalleerd voor narrow casting doeleinden. Skeptisch was ik wel of het voldoende aandacht zou trekken. Maar jaren later kwam er een moment dat het scherm kapot was. Binnen een paar weken had ik tientallen vragen van mensen wanneer het LED scherm weer aanging.

Conclusie: het trok toch voldoende publiek. Om die reden zie je een LED wall ook steeds vaker bij sportevenementen verschijnen om bijvoorbeeld foto’s of uitslagen te tonen.

Leveranciers LED walls

Tegenwoordig zijn er vele leveranciers van LED schermen en LED walls. Een daarvan is het Europese Q-lite gevestigd in Baarle-Nassau en Alkmaar.

Zij bieden LED walls te koop en te huur aan. Een aantal voorbeelden van toepassingen gerealiseerd door Q-lite zijn transparante LED-schermen, LED reclamemasten of oplossingen voor dynamische verkeersbegeleiding in grote steden. Zij bieden ook een visual experience center aan zodat je met eigen ogen de mogelijkheden kan bekijken.

Bezoek het Q-Lite Visual Experience Center voor verschillende ledschermen.

Huren of kopen:

Voordat je een leverancier kiest is het handig om eerst te bepalen of je wilt kopen of huren. Heb je een winkel dan is kopen over het algemeen interessanter dan huren. Maar heb je een evenement of popup store? Dan is huren weer interessanter. De gebruiksduur, maar ook de omvang van de LED wall, bepaald uiteindelijk de prijs.

In sommige gevallen kan het interessant zijn om eerst een aantal maanden te huren, dan te evalueren en misschien over te stappen op kopen. Vergeet niet in jouw besluitvorming ook mee te nemen dat een LED scherm elektriciteit verbruikt. Dit kan ook per scherm verschillen en is dus zeker een vraag waard.

Investering terugverdienen:

Het kan lastig zijn om met statistieken aan te tonen dat een LED wall het geld waard is. Het is een vorm van indirecte reclame net als in een bushokje of op TV. Weinig mensen zeggen in de winkel dat ze op basis van een specifieke reclame gekomen zijn. Mensen moeten een aantal keren jouw naam, product of dienst zien voordat het indruk maakt.

Maar als je als bedrijf jouw diensten of producten op een leuke creatieve manier aanbiedt, is de kans dat iemand die het ziet overgaat tot kopen groter dan wanneer je de moeite er niet in zou steken. Een andere manier om de investering terug te verdienen is door ruimte op de LED wall verhuren aan andere bedrijven.

Huur je een LED wall voor een hardloopwedstrijd? Dan kan je natuurlijk tegen betaling de logo’s van sponsoren erop plaatsen. Organiseer je het evenement al een aantal jaren dan kan je wel een schattig geven hoeveel mensen de het scherm zien.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.