Kan ik zelf het onderhoud voor mijn WordPress website uitvoeren?

Vraag:

Kan ik zelf het onderhoud voor mijn WordPress website uitvoeren?Je hebt een WordPress website zelf ontwikkeld of door een bedrijf laten ontwikkelen. Om kosten te besparen maak je gebruik van een bestaand thema en zijn er een stuk of 10 plugins geïnstalleerd. Plugins zijn uitbreidingen voor een WordPress website zoals formulieren, sociale deelknoppen of om jouw website sneller te laden.

Nadat je een paar weken geleden jouw website in gebruik genomen hebt geeft WordPress aan dat er updates zijn voor plugins, thema’s en vertaalbestanden.

Je vraagt je af of je deze kan downloaden en installeren of niet?

Antwoord:

Het korte antwoord is ja, maar voordat je doet lees eerst de rest van het antwoord.

De updates van WordPress kan je misschien het beste vergelijken met de updates van Windows. Eens in de zoveel weken komen er nieuwe updates uit die verbeteringen bevatten voor problemen of oplossingen bieden voor beveiligingslekken.

Website tijdelijk niet beschikbaar:
Voor het beste resultaat moet je de updates dus installeren zoals je dat ook voor Windows doet. Houd er rekening mee dat tijdens het installeren van updates de website niet beschikbaar is. Moeten er veel updates geïnstalleerd worden dan kan dit gerust een paar minuten duren. Installeer deze daarom op een moment dat er weinig bezoekers zijn.

Na het installeren van een update is mijn plugin opeens verdwenen:
Dit probleem doet zich voor wanneer het installeren van de update te lang duurt en het proces stil komt te vallen. De oplossing is simpel al vereist het wel kennis van FTP.

Houd rekening met mogelijke conflicten:
Ik heb in het verleden al een aantal keren meegemaakt dat een update zorgt voor een conflict met een andere plugin. De kans op conflicten wordt groter als je ook meer plugins gebruikt. Gebruik daarom zo min mogelijk plugins.

De beste wijze is om de updates eerst op een testomgeving te installeren. Na een succesvolle test kunnen de updates op productie geïnstalleerd worden. Maar wees nou eerlijk wie doet dat? Ik doe dat ook niet, alleen wanneer ik twijfel.

Changelog beschrijft wat er veranderd is:
Door op de plugin update te klikken kan je de changelog bekijken. Hierin staat per versie beschreven wat er verandert is. Mogelijk dat er nog extra stappen ondernomen moeten worden na het installeren van de update, dat er juist een conflict kan ontstaan met jouw PHP versie of een andere plugin.

Niet meteen de update installeren:
Op het moment dat ik dit blog heb geschreven is WordPress 5.9 uitgekomen. Natuurlijk is klikken op “Bijwerken” heel verleidelijk want dan ben je weer up to date. Maar ik kijk updates van WordPress zelf altijd een aantal dagen aan.

Als er grote problemen zijn kom je die vanzelf in het nieuws tegen. Goede websites om hiervoor te raadplegen zijn wptavern.com en tweakers.net.

WordPress heeft de optie “automatische updates”, is dat iets?
Ik heb hier eerder dit blog overgeschreven waarin ik die vraag uitgebreid beantwoord. Maar kort samengevat gebruik ik deze functionaliteit niet omdat ik controle wil houden over welke updates er geïnstalleerd worden.

Ik heb meerdere WordPress websites, kan ik dit automatiseren?
Ja, je kan gebruik maken van de plugin MainWP. Hiermee kan je vanaf één WordPress website plugins updates installeren op meerdere andere WordPress websites. Je kan dit automatisch doen of handmatig. Het voordeel van deze plugin is dat hij dagelijks een mail verstuurd met updates die geïnstalleerd kunnen worden. Zo ben je altijd op de hoogte.

Onderhoud uitbesteden:
Ben je geen programmeur of webmaster dan kan het interessant zijn om het onderhoud uit te besteden aan een andere partij. De kans is groot dat het hostingbedrijf dat je nu gebruikt zo’n soort dienst al aanbiedt.

Dit kost in de meeste gevallen wel geld, maar jij bent niet meer verantwoordelijk voor het installeren van de updates. Als iets niet meer werkt mag dat bedrijf het oplossen.

Conclusie:

Installeer altijd de laatste updates van de plugins die jij gebruikt voor het beste resultaat. Maar klik nooit zomaar op de “Update” knop.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.