Naast de 60.000+ gratis plugins op WordPress.org heb je ook nog veel betaalde plugins die online aangeschaft kunnen worden. Dit kan via marktplaatsen zoals Codecanyon.net (van Envato) of via de website van de plugin auteurs zoals Elementor.com.
Gratis of betaald:
Voor sommige plugins geldt dat je een gratis versie kan gebruiken en wil je meer functionaliteiten dan kan je de betaalde versie aanschaffen. Een goed voorbeeld is Elementor (gratis) en Elementor Pro (betaald). Deze laatste plugin vormt een uitbreiding met veel meer mogelijkheden dan de gratis versie.
> Bekijk meer blogs over Elementor
Maar er zijn ook plugins die je alleen kan gebruiken als je hiervoor betaald. Zo gebruik ik zelf al jaren WP-Rocket als cache plugin om mijn website snel in te laden.
Jaarlijks betalen of eenmalig betalen:
Voor de meeste plugins moet je jaarlijks betalen om updates en ondersteuning te ontvangen. Er zijn ook plugins waarvoor je eenmalig betaald en je een lifetime licentie krijgt. Vaak krijg je wel korting als je een licentie voor meerdere websites aanschaft.
General Public License:
In de vorige paragraaf werd gesproken over een licentie die jouw het recht geeft om updates en/of ondersteuning te ontvangen. Maar je hebt ook nog een andere licentie die beschrijft wat je met de plugin mag doen:
- Mag je de plugin broncode aanpassen
- Mag je de plugin doorverkopen
- En zo nog een aantal regels
Een populaire licentie onder WordPress plugins is de GPL licentie. GPL staat voor General Public License en bestaat sinds 2007. Deze licentie staat jouw toe om de broncode aan te passen en de plugin ook weer door te verkopen. Maar jij moet dan ook weer de broncode meegeven zodat de gebruiker die het van jouw koopt hetzelfde mag doen.
Plugins goedkoop aangeboden:
Op internet zijn er een aantal websites die licenties kopen voor WordPress plugins die gebruik maken van de GPL licentie. Zij verkopen op hun beurt deze plugins weer door. Je krijgt dan korting op de originele aanschafprijs of je betaald een voordelig abonnement.
Een aantal voorbeelden:
Heb jij een WordPress website en maak je (of wil je gebruik gaan maken) van een betaalde plugins? Dan kan dit een voordelig alternatief zijn. Houd er wel rekening mee dat niet alle plugins aangeboden worden. Sommige websites zijn bijvoorbeeld alleen gespecialiseerd in WooCommerce.
De nadelen van GPL marktplaatsen:
Niet alle plugins worden op deze websites aangeboden dus soms moet je een beetje geluk hebben. Een belangrijker nadeel is dat je niet altijd meteen de laatste versie van de plugin hebt. Als de ontwikkelaar een nieuwe versie uitbrengt moet deze eerst beschikbaar worden gemaakt door de website waar jij hem gekocht hebt. Dit kan soms enkele dagen tot maanden duren.
Bij veel van deze sites moet je ook handmatig de update downloaden en weer uploaden in jouw eigen site. Dit kan wel aardig wat tijd kosten. De vraag is daarom of de besparingen opwegen tegen de tijd die nodig is om jouw website up to date te houden.
Sommige van deze websites mag je alleen gebruiken voor educatieve en niet commerciële doeleinden of alleen om iets te testen tijdens ontwikkeling. Lees daarom de voorwaarden voor gebruik van de websites goed door.
De voordelen van GPL marktplaatsen:
Dat is er eigenlijk maar een en dat is de besparing. Voor de rest krijg je dezelfde plugin als wanneer je die voor de originele prijs zou aanschaffen.
Maak ik hiervan gebruik?
Nee, de eerste reden is dat ik pas sinds een paar weken op de hoogte ben van dit soort sites. De tweede reden is dat ik graag meteen de updates heb van plugins indien er belangrijke problemen of beveiligingslekken opgelost worden. De derde reden is dat ik mijn website op afstand voorzie van updates. Dit wordt niet altijd ondersteund wanneer je plugins via dit soort sites download.
Hoe dan ook is het een interessant concept om gemakkelijk met betaalde plugins een professionele website te ontwikkelen voor een leuk bedrag.