Adapter van modem vervangen, waar je op moet letten

Vraag:

Je bent klant bij bijvoorbeeld Ziggo en KPN en maakt daarom gebruik van hun modem/router om internetverbinding in huis te krijgen.

Opeens werkt het apparaat niet meer. Alle lampjes zijn uit. De aan/uit schakelaar aan de achterkant staat juist. Ook uit het stopcontact komt nog steeds stroom. Dus het probleem zit hem in de modem, de stroomkabel of de adapter.

Antwoord:

Om te bepalen of het aan de adapter en/of het snoer ligt ga je in huis opzoek naar een andere. Gelukkig heeft een gemiddeld huishouden er veel door alle elektronische apparaten.

Je vind er een die  past in de stroomingang van de modem of router. Nu kunnen de volgende situaties zich voordoen.

1. De lampjes van de modem gaan aan en na 10 minuten wachten heb je weer internet

Mooi het probleem is opgelost, maar bel wel met de internetprovider om een juiste adapter te  bestellen. In de meeste gevallen is dit gratis.

En de oude gooi je netjes in de bak voor elektrische apparaten bij de supermarkt.

2. De lampjes van de modem gaan aan maar knipperen niet

Deze situatie kan zich voordoen als je een adapter gebruikt die te zwak is. Een adapter is een elektronisch apparaat die het standaard voltage van 230 volt verlaagd naar een voltage dat het apparaat nodig heeft. Het benodigde voltage verschilt per apparaat, maar kan bijvoorbeeld 12 volt zijn.

Echter als de modem 12 volt nodig heeft en de adapter levert maar 6 volt dan zal het apparaat niet (volledig) opstarten.

Ik heb dit zelf meegemaakt bij een Ziggo modem. De lampjes gingen aan maar internet, draadloos netwerk en de netwerkverbinding werkten niet. Een nieuwe adapter besteld via Ziggo loste het probleem op.

Hoe zit het dan met amperage?

Naast het voltage heb je ook nog de amperage waarde die de stroomsterkte aangeeft. In principe mag het amperage van de vervangende adapter iets hoger zijn dan van de kapotte.

De nieuwe adapter mag niet minder amperage leveren. Doe je dit wel dan kan dit voor overbelasting zorgen. Immers de modem wil 1 ampere en jij levert maar 0,5 aan waardoor de vraag stijgt en de adapter dus veel harder moet werken. Overbelasting zorgt voor verhitting met de kans op brand.

> Lees ook mijn blog over rookmelders

Natuurlijk kan je het beste een gebruiken waar voltage en amperage precies overheen komen. Je ziet de getallen op de adapter staan achter OUT of OUTPUT.

3. Je ziet heel even de lampjes aan en daarna zijn ze weer uit

De modem was al kapot. Of hij is kapot gegaan doordat je een verkeerde adapter hebt gebruikt die:

  • Net niet juist past in de stroomaansluiting
  • Een te laag amperage levert
  • Een te hoog voltage levert

In dit geval kan je beter contact opnemen met de internetprovider om een vervangende modem en/of adapter te bestellen.

7 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.