Mijn Windows 11 ervaring en de printer die niet meer werkt

Mijn ervaringen met Windows 11.Ik heb nu een aantal maanden Windows 11 op mijn laptop geïnstalleerd en ben er zeer tevreden over. Het werkt stabiel en lijkt enorm veel op Windows 10. Visueel zijn er wel wat wijzigingen doorgevoerd en hebben functionaliteiten andere locaties of namen gekregen. Microsoft is overgestapt van het strakke platte design naar een meer warmere variant.

Natuurlijk vertelde Microsoft dat Windows 10 het laatste besturingssysteem zou zijn wat het Amerikaanse bedrijf uit zou brengen. Maar dit bleek uiteindelijk dus niet waar te zijn. Windows 10 zal in ieder geval tot oktober 2025 ondersteund worden.

> Installeer Windows 11 handmatig

Inmiddels krijgen steeds meer mensen het aanbod om gratis bij te werken naar Windows 11. Dit gebeurt op dezelfde manier als van Windows 7 en 8 naar Windows 10. Er zal een tijd komen dat gratis upgraden niet meer mogelijk is maar die datum is op dit moment nog onbekend.

De menubalk (taakbalk) in het midden uitgelijnd:

Na het opstarten van Windows 11 valt het meteen op dat de iconen van de menubalk onderin het scherm in het midden uitgelijnd zijn. Kenmerkend voor Windows was dat de iconen altijd links uitgelijnd waren. Deze nieuwe indeling lijkt wel enorm veel op de menubalk van macOS die altijd al in het midden heeft gestaan.

Wat mij betreft een prima verbetering, maar links of midden ik heb geen voorkeur. Dat geldt niet voor alle gebruikers. Ik heb inmiddels via mijn contactformulier al de vraag gehad hoe je de menubalk links uit kan lijnen. Volg daarvoor onderstaand stappenplan.

  1. Klik met rechts op een leeg stukje van de menubalk en klik op “Taakbalkinstellingen”
  2. Er opent een nieuw venster met alle opties voor de taakbalk
  3. Scrol naar onderen tot je “Gedrag van taakbalk” ziet staan en klik daar op
  4. Kies bij “Uitlijning van de taakbalk” voor “Links”
  5. De wijziging wordt meteen toegepast

De printer werkt niet meer

Ik heb dit probleem vooral bij anderen gezien. Ze hadden bijgewerkt naar Windows 11 en de computer of laptop werkte prima. Alleen werd de printer niet meer herkend waardoor er niets meer afgedrukt kon worden.

De makkelijkste oplossing is om de printer te verwijderen en opnieuw te installeren.

  1. Schakel de printer uit
  2. Klik met de rechter muisknop op de Startmenu knop en klik op “Instellingen”
  3. Klik links op “Bluetooth en apparaten”
  4. Klik rechts bijna onderin op “Printers en scanners”
  5. Klik op de printer die niet meer werkt
  6. Klik op “Verwijderen” en bevestig de keuze
  7. Schakel de printer in en wacht tot deze is opgestart
  8. Klik bovenin het scherm op “Een apparaat toevoegen”
  9. Volg de stappen door de printer te selecteren die je wilt installeren

Heb je een oude printer dan bestaat de kans dat deze niet meer ondersteund wordt door Windows 11. Dit gebeurde ook bij mensen die in het verleden bijgewerkt hadden naar Windows 10. Je kan van printerfabrikanten niet verwachten dat ze alle apparaten maar blijven ondersteunen. Upgraden naar Windows 11 is ook geen eis want Windows 10 werkt nog tot 2025.

Opzoek naar een nieuwe zwarte printer? Dan kan ik de Canon Pixma MG2555S aanbevelen voor ongeveer 65 euro. Een prima printer voor thuisgebruik met Windows 10 en 11 ondersteuning. Bezoek Knibble.nl voor de goedkoopste aanbieder.

Hoelang duurt het upgraden naar Windows 11?

Dit is afhankelijk van jouw internetverbinding en de hardware. Voordat je Windows 11 kan installeren moet de upgrade eerst gedownload worden. Dit gebeurt op de achtergrond en ondertussen kan je jouw apparaat gebruiken. Na het downloaden wordt de installatie voorbereid en jouw computer of laptop opnieuw opgestart. Het installeren kan dan nog 30-60 minuten duren. Dit is afhankelijk van het geheugen, de processor en of je wel of niet een SSD hebt.

Meerdere bureaubladen:

Een handige functie zijn de meerdere virtuele bureaubladen. Deze functionaliteit is niet nieuw maar op een of andere manier vond ik dit in het verleden niet zo fijn werken. Sinds Windows 11 merk ik dat ik deze functionaliteit vaker gebruik. Het lijkt net of je op meerdere computers tegelijk aan het werken bent en je kan heel eenvoudig wisselen.

Windows 11 functionaliteit meerdere bureaubladen gebruiken.Dit werkt alleen als je jouw laptop of computer in stand-by of slaapstand zet. Als je hem uitzet worden standaard alle programma’s afgesloten. Het voordeel van de extra bureaubladen is dat je programma’s juist open kan laten staan zonder dat het onoverzichtelijk wordt.

Sinds Windows 10 probeert Microsoft gebruikers te motiveren een apparaat niet meer helemaal uit te schakelen. Een apparaat sneller gereed als deze uit de slaapstand komt. Updates, waarvoor opnieuw opstarten is vereist, worden zoveel mogelijk buiten de tijd dat jij het apparaat gebruikt geïnstalleerd.

Ik heb deze functionaliteit de afgelopen weken gebruikt voor een onderzoek naar Tado slimme thermostaten. Hiervoor heb ik een tweede bureaublad aangemaakt. Op dit bureaublad heb ik Word openstaan voor aantekeningen, wat afbeeldingen en Firefox met meerdere tabbladen om me te verdiepen in deze slimme radiatorknoppen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.