Waarom 14 inch laptops interessant zijn

Ik maak al zo’n 25 jaar gebruik van laptops. Mijn eerste was een Acer, daarna 2x Asus en op dit moment werk ik op een HP laptop. De grootste overeenkomst is het feit dat ze allemaal een 15 inch scherm hebben. Binnen de wereld van laptops de standaardafmeting.

Persoonlijk vind ik het een ideaal formaat. Klein genoeg om gemakkelijk te vervoeren van thuis naar school of werk en groot genoeg om er fijn op te kunnen werken.

Thuis heb ik mijn laptop via HDMI verbonden met een 22 inch Dell scherm zodat ik een dubbel scherm ter beschikking heb om net iets efficiënter te kunnen werken. Tja dan merk je het verschil tussen 15 en 22 inch meteen als ze naast elkaar staan.

AMD of Intel?

Door de jaren heen ben ik veelvuldig gewisseld tussen Intel en AMD omdat het ene jaar AMD beter is dan Intel en een jaar later is het weer omgedraaid.

Mijn huidige laptop heeft een AMD Ryzen 5 processor. De Ryzen familie presteert op dit moment heel erg goed. Uit het verleden weet ik dat AMD ook een stukje goedkoper is dan Intel. Wist je dat AMD 1 jaar na Intel is opgericht en staat voor Advanced Micro Devices?

Waarom dan geen 17 inch laptop?

  • Ik vind die te groot om te vervoeren
  • Passen niet in een standaard rugzak en zijn zwaarder
  • De accu gaat meestal iets minder lang mee
  • Ze zijn duurder in aanschaf

Mensen vragen mij vaak om advies wanneer het om het aanschaffen van een laptop gaat. Ik geef ze dan de onderstaande 2 tips:

  • Gebruik je de laptop vaak of alleen thuis, ga dan voor 17 inch
  • Gebruik je de laptop onderweg zoals op vakantie, ga dan voor 15 inch

Maar hoe zit het dan met de 14 inch laptops?

De laatste jaren zijn de 14 inch laptops zeer populair geworden. Ze zijn net een slagje kleiner waardoor ze goedkoper, lichter en kleiner van formaat zijn.

Vooral in het onderwijs zie je dat scholen vaak 14 inch laptops adviseren. Er zijn zelfs scholen die ze leveren. In dit geval gaat het vaak om laptops met het Chrome OS van Google en worden het Chromebooks genoemd.

Chromebooks zijn heel veilig en amper kapot te krijgen omdat je niet zomaar alle software erop kan installeren. Daarnaast staan ze bekend om de lange accuduur tot soms wel 12 uur. Dit is wel afhankelijk van de Chromebook en wat je ermee doet. Ik ken geen Windows laptop die het zolang volhoudt.

HP 14 inch laptop met AMD Ryzen 5 processor.
HP 14 inch laptop met AMD Ryzen 5 processor.

Een fatsoenlijke 15 inch laptop koop je vanaf 500 euro, maar een 14 inch heb je al voor iets meer dan 200 euro. Dit maakt het voor ouders ook een stuk interessanter om aan te schaffen. Het grote voordeel voor de student: je hoeft niet meer met tientallen kilo’s aan boeken te verslepen.

Is een goedkope 14 inch laptop goed?

Je kan deze vraag met zowel ja als nee beantwoorden omdat het afhankelijk is wat je ermee wil doen. Is het puur voor school om huiswerk te maken dan zal een 14 inch laptop met een Celeron processor voor 200-300 euro prima zijn.

Maar ben je een zakelijk gebruiker of professioneel thuisgebruiker, wil je Windows gebruiken en specifieke programma’s? Dan beginnen de prijzen al snel bij de 500 euro. Er zijn zelfs 14 inch laptops tot 3.000 euro. Deze dure modellen zijn uitgerust met een AMD Ryzen 9 processor en snelle grafische kaart.

Persoonlijk zou ik nooit voor Celeron kiezen omdat het echt budget is. Ga op zijn minst voor een AMD Ryzen 3 of Intel Core i3. Helaas kan ik niet een aantal modellen benoemen want over enkele maanden worden deze niet meer verkocht.

Conclusie:

Op zoek naar een laptop en moet die licht en gemakkelijk te vervoeren is? Kijk dan eens naar een 14 inch. Deze zijn goedkoper dan 15 inch laptops. Wil je ook een lange accuduur en gebruik je niet specifieke programma’s? Zoek dan naar een 14 inch Chromebook.

Ga niet voor het goedkoopste model al zegt een winkel dat ze prima zijn. Geef net iets meer geld uit zodat je een AMD Ryzen 3, hebt of beter nog ga voor een AMD Ryzen 5. Niets is zo vervelend als wachten tot jouw laptop klaar is puur omdat je geld wilde besparen op de processor.

Maar een laptop met een AMD Ryzen 9 processor kopen terwijl je alleen maar mailt, Youtube kijkt en in Office werkt is ook weer zonde van het geld.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.