Website maken, een goede basis begint bij de hosting

Natuurlijk wil je een goede website maken! Maar wist je dat dit bestaat uit meer dan alleen een website, zo moet je:

 1. Perfecte content schrijven die mensen aanspreekt
 2. Reclame maken op andere sites en social media
 3. SEO (zoekmachine optimalisatie) toepassen
 4. Een domeinnaam registreren die nog vrij is
 5. Een goede hostingprovider uitkiezen

In dit blog zoom ik in op punt 5. Een hostingprovider is een bedrijf dat hosting (webhosting) levert (provide) aan particulieren, stichtingen of bedrijven. Eigenlijk iedereen die hosting nodig heeft. In Nederland zijn er honderden van net als je ook honderden bakkers hebt.

Hosting

Is een online stukje ruimte waarop een website wordt geplaatst zodat die door iedereen bezocht kan worden. Zie het al een stukje op een harde schijf in een grote computer. Deze computer staat in een datacentrum waar heel veel computers rij aan rij geplaatst staan. Omdat wij mensen van verschillende termen houden noemen we deze computers eigenlijk servers.

Foto serverkast.
Foto serverkast door Brett Sayles via Pexels

Maar hoe zorg je ervoor dat iemand die jouw website wil bezoeken deze ook echt te zien krijgt? Daarvoor heb je een domeinnaam nodig zoals Timdehoog.nl. Op internet staat geregistreerd op welke server een website staat. Hiervoor worden DNS servers gebruikt. Vergelijk deze met de ouderwetse telefoonboeken waarin staat dat A. de Jong in de Koningsstraat 12 woont en bereikbaar is op dit nummer. Een DNS server doet hetzelfde alleen dan in minder dan 1 seconden.

Een domeinnaam is heel belangrijk en moet bij jouw dienst(en) en/of bedrijf passen. Maar wist je dat je ook meerdere domeinnamen kan registreren en door kan laten verwijzen naar dezelfde website? Bedrijven doen dit bijvoorbeeld om te voorkomen dat de concurrentie met de domeinen er vandoor gaan.

Terug naar de webhosting wat je ook wel kan zien als de fundering van jouw website. Als deze niet goed is zal jouw website per definitie niet goed functioneren. Misschien zijn snelheid en beveiliging wel de belangrijkste argumenten om op te controleren en dan pas gevolgd door de prijs.

Snelheid:

Hosting voor een website moet snel zijn want een website kan niet snel genoeg laden. Vind je het zelf ook niet vervelend als je lang moet wachten en heb je dan ook niet de neiging om eigenlijk naar een andere site te gaan?

Vooral bij de goedkopere hostingproviders merk je dat je ook inlevert op de snelheid. Met 100 bezoekers per dag zal je dit niet merken. Maar als het aantal bezoekers stijgt, op hetzelfde moment, kan dit ervoor zorgen alle bezoekers de vertraging ervaren. Het lijkt dan net of er teveel mensen op hetzelfde moment de zaal van een bioscoop in willen.

Overigens heeft de manier van website maken ook invloed op de snelheid van de website.

Beveiliging:

Misschien wel een saai onderwerp maar zeker wel belangrijk. De servers die gebruikt worden om aan jouw hosting te leveren zijn voorzien van software. Vergelijk het onder andere met de besturingssystemen Windows of Linux. Hiervoor komen maandelijks nieuwe updates uit met oplossingen voor beveiligingsproblemen. Een goede hostingprovider zal deze updates voor jou installeren zodat jouw hosting en website veilig zijn. Een goede hostingprovider zal altijd de laatste technieken gebruiken en jouw als klant motiveren om die te gebruiken.

Prijs:

De prijs van hosting wordt o.a. bepaald door de snelheid, beveiliging maar ook hoeveel MB’s in ruimte je krijgt en service. Het is daarom belangrijk om te weten welke hosting voor jou belangrijk is.

Laat je de website door een ander bedrijf maken dan is de kans groot dat zij een goede hostingprovider kunnen adviseren. Lees reviews, op externe websites, om te bepalen wat anderen van de hostingprovider vinden. Neem gerust ook contact op om de service te ervaren.

De prijs afhankelijk van wat je nodig hebt maar ook het doel van de website:

 1. Een simpele website om af en toe een blog te plaatsen
  > Lage hostingkosten
 2. Een website voor een lokale sportvereniging
  > Lage hostingkosten
 3. Een website voor een MKB bedrijf
  > Gemiddelde hostingkosten
 4. Een website voor een bedrijf met 10 vestigingen in Nederland
  > Gemiddeld tot hoge hostingkosten

Natuurlijk kan je bij een goedkope hostingprovider beginnen en na gelang het aantal bezoekers stijgt overstappen naar duurdere en betere hostingproviders. Zo ben ik in de afgelopen 10 jaar ook een paar keer overgestapt. Een paar jaar geleden heb ik bij mijn huidige hostingprovider een uitgebreider pakket genomen omdat mijn bezoekersaantallen stegen.

Conclusie:

Een website maken is 1 maar goede hosting is 2. Er zijn honderden aanbieders die roepen de beste te zijn. Mijn advies, ga niet voor de goedkoopste. Natuurlijk is budget hierop een uitzondering. Maar als een website traag zal je bezoekers irriteren en kwijtraken. En wees nou eerlijk, je laat een website maken omdat je steeds meer bezoekers wilt trekken.

Een voordeel: overstappen is makkelijk maar het nadeel is wel dat het tijd kost.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.