Kan je Windows 10 herstelmedia voor Windows 8.1 gebruiken?

Vraag:

Onlangs werd mij gevraagd of ik kon kijken naar een laptop die niet meer op wilde starten. Deze toonde heel de tijd een scherm met “Automatisch herstellen” en nog wat andere teksten. Helaas mislukte het herstellen telkens dus bleef de laptop in dit scherm hangen. Overigens kon dit soms wel 20 minuten duren voordat Windows 8.1 tot de conclusie kwam dat herstellen niet mogelijk was.

Kan je Windows 10 herstelmedia voor Windows 8.1 gebruiken?

Ik had alleen een Windows 10 herstelmedia dvd bij me omdat ik ervan uitging dat de laptop ook Windows 10 zou hebben. De vraag is daarom of je deze herstelmedia ook kan gebruiken voor Windows 8.1. Beiden besturingssystemen zijn in de basis vergelijkbaar.

Antwoord:

Het antwoord is “ja”.

De Windows 10 herstelmedia DVD ziet dat er Windows 8.1 geïnstalleerd is en start op zoals normaal. Overigens zal je Windows 8.1 niet opnieuw kunnen installeren vanaf de dvd omdat deze Windows 10 bestanden bevat.

> Bekijk meer Windows 10 blogs of > Bekijk meer Windows 11 blogs

Ik heb vervolgens de Commandprompt opgestart en het schijfcontrole programma chkdsk uitgevoerd op de C: partitie waarop Windows geïnstalleerd was. Dit duurde 40 minuten en er werden een paar belangrijke Windows systeembestanden hersteld.

Hierna heb ik Systeemherstel uitgevoerd en de laptop terug laten gaan naar een datum voordat het probleem zich voordeed. Dit duurde ongeveer 30 minuten.

Hierna werkte de laptop weer.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.