VPN’s voor veiligheid en vrijheid

Door iedere crisis worden we ons steeds meer bewust van het belang van online veiligheid en vrijheid. Het gebruik van virtuele privé netwerken (VPN) stijgt hierdoor dan ook enorm.  Een VPN versleutelt al je verkeer en verbergt je IP-adres, waardoor het veel moeilijker wordt om webactiviteit terug te leiden naar individuen en de privacy van gebruikers flink wordt verbeterd. Bovendien geeft een VPN je toegang tot geografisch geblokkeerde inhoud op het internet.

Je kunt aan de hand van nieuwe aanmeldingen bij VPN-diensten erg goed zien waar en wanneer er een crisis is. In 2020, toen mensen in Europa massaal thuis gingen werken, steeg het gebruik van VPN’s enorm. Maar ook in 2021 ontstonden wereldwijd enorme pieken in de nieuwe aanmeldingen bij VPN diensten en verdriedubbelde het gebruik van VPN’s ten opzichte van het voorgaande jaar.

VPN verbinding voor veiligheid en vrijheid.
Foto serverkast met verbindingen door Brett Sayles via Pexels

VPN gebruik stijgt met iedere crisis

Volgens AtlasVPN is het VPN-gebruik in Rusland en de Oekraïne sinds het begin van de oorlog ook flink toegenomen. De VPN provider biedt zelfs gratis Premium abonnementen aan journalisten in het gebied aan, om ze te helpen veilig het nieuws naar buiten te brengen.

Cyberaanvallen, censuur en surveillance

VPN’s spelen een belangrijke rol in moderne conflicten dankzij hun privacybeschermende eigenschappen, maar met de cyberwarfare die speelt bij zowel aanvallen als verdediging van Rusland en Oekraïne, is de technologie nog nooit zo belangrijk geweest.

Cyberaanvallen op onder andere banken, het openbare transport en het elektriciteitsnet zijn de nieuwe wapens van de 21ste eeuw. Bedrijven en zelfs burgers zijn slachtoffer als er bots ingezet worden om automatische aanvallen te plegen.

Tegelijkertijd zal censuur en misinformatie gebruikt worden om de publieke opinie te beïnvloeden. Pogingen van sociale media om valse informatie te verwijderen werden beantwoord met beschuldigingen van censuur vanuit Rusland, terwijl de toegang tot sociale media in Rusland zelf flink beperkt is.

Surveillance van persoonlijk internetgebruik wordt gebruikt om mensen te volgen en te controleren. Zo houdt militair personeel in veel landen internetactiviteit scherp in de gaten.

De noodzaak van VPN technologie

Dit alles zorgt ervoor dat VPN diensten noodzakelijk en zelfs levensreddend kunnen zijn. Ze beschermen niet alleen je privacy en verbergen je locatie, maar tegelijkertijd geven ze je ook toegang tot informatie en media, ook als deze gecensureerd of geblokkeerd worden door overheden.

De digitale dimensie van huidige conflicten laat ons zien hoe verraderlijk het internet kan zijn. Bovendien is er geen garantie dat de cyberoorlog die deze dagen wordt gevoerd, niet zal overslaan naar andere landen. In 2022 moet iedereen extra privacy en beveiliging gebruiken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.