IP-adres van een apparaat bepalen op basis van MAC-adres

Vraag:

Afgelopen weekend was ik bezig met het aansluiten van Ubiquiti Unifi AC Pro accespoints. Deze witte schotels kan je gebruiken voor een betere dekking in huis. Aangezien mijn huidige huis best wel dikke muren en plafonds heeft was dit ook wel nodig.

Kenmerkend voor deze apparaten is dat ze hun stroom via de netwerkkabel ontvangen. Ook wel bekend als Power Over Ethernet (POE). Hiervoor heb ik de TP-Link TL-SG1005P POE switch gekocht en in de meterkast opgehangen.

Ik had 3 van deze schotels die door de vorige bewoners achtergelaten waren. Twee ervan had ik zo geconfigureerd en door de netwerkkabel als bron een perfecte dekking in huis.

De derde wilde zich maar niet in laten stellen via de Unifi software. Op internet vond ik oplossingen om via SSH verbinding te maken. Maar hiervoor heb je een IP adres nodig en ik kon niet in de Unifi software zien welk IP-adres hij had gekregen.

Hoe kom ik achter het IP-adres?

Antwoord:

Ieder hardware apparaat dat een internetverbinding nodig heeft krijgt een IP-adres maar ook een MAC-adres. Het IP-adres is variabel tenzij dit softwarematig ingesteld wordt. Het MAC-adres (Media Access Control) is altijd hetzelfde en wordt door de fabrikant toegekend aan het apparaat. Je vindt het op de buitenkant van het apparaat.

Voorbeeld: 00:1D:6A:D3:89:A6

Omdat het adres niet wijzigt kan je dit gebruiken als identificatie. De meeste routers hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om middels lijsten met MAC-adressen te bepalen welke apparaten wel het netwerk en/of internet op mogen en welke niet.

Een ander voordeel van een MAC-adres is dat je zo ook het gekoppelde IP-adres kan vinden. Op Windows kan je gebruik maken van het MS-DOS programma ARP dat het Access Resolution Protocol gebruikt om een overzicht van IP-adressen met hun MAC-adres te tonen.

Bepaal het IP-adres met het ARP programma:

  1. Zorg dat het apparaat waarvan je het IP-adres wil bepalen aangesloten is op het netwerk
  2. Het apparaat moet ook aanstaan om een IP-adres te krijgen
  3. Zoek het MAC adres aan de buitenkant van het apparaat op, dit begint altijd met MAC:
  4. Klik in Windows op het zoekglas of startmenu en typ “CMD”
  5. Open het programma “Opdrachtprompt”
  6. Typ het commando “arp -a” en druk op de Enter toets
  7. Kijk in de kolom “Physical Address” welk MAC-adres overeenkomst met jouw MAC-adres
  8. Kijk vervolgens op dezelfde hoogte in de eerste kolom voor het IP-adres

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.