Gutenberg uitschakelen met PHP in plaats van een plugin

Vraag:

Als je een nieuwe WordPress installatie doet krijg je hier standaard de Gutenberg editor bij. Maar persoonlijk gebruik ik liever de Klassieke Editor zoals de voorgaande editor heet sinds Gutenberg is uitgebracht. De Klassiek Editor vind ik sneller en overzichtelijker.

> Bekijk mijn blogs over Gutenberg

Antwoord:

De snelste oplossing is om de Classic Editor plugin te installeren. Maar dan heb je weer een plugin erbij. Dit betekent dat de website iets trager wordt, meer updates om te installeren en de kans op beveiligingsproblemen stijgt.

Zelf ben ik voorstander om zo min mogelijk plugins te gebruiken. Dit is telkens de afweging die ik maak wanneer ik nieuwe functionaliteit aan mijn website toe wil voegen.

Klassieke Editor inschakelen via PHP:

Voor de Klassieke Editor hoef je de plugin niet te installeren. Je kan ook onderstaande regel PHP code toevoegen aan een thema, child thema of drop-in plugin.

// Disable Gutenberg in post/page screen.
add_filter('use_block_editor_for_post', '__return_false');

Enig nadeel is dat je niet per gebruiker kan bepalen of je Gutenberg of de Klassieke Editor wilt gebruiken. Nou lijkt mij dit ook een keuze die standaard moet zijn voor alle beheerders binnen een website.

Klassieke Widgets inschakelen via PHP:

In de huidige versie van WordPress kan je de widgets ook alleen nog maar beheren met Gutenberg. Vooral de wat oudere thema’s hebben daar soms problemen mee. Ook in dit scherm kan je Gutenberg uitschakelen met onderstaande PHP code.

// Disable Gutenberg in widget screen.
add_filter('gutenberg_use_widgets_block_editor', '__return_false');
add_filter('use_widgets_block_editor', '__return_false');

Gutenberg niet inladen in de front-end:

Met bovenstaande PHP code zorg je er niet voor dat Gutenberg niet meer aan de voorkant (front-end) wordt ingeladen. Al gebruik je Gutenberg niet dan worden er standaard nog wel CSS bestanden ingeladen. Dit is niet meer nodig en vertraagd een website onnodig. Voeg daarom de onderstaande PHP regels toe die ervoor zorgen dat de CSS bestanden niet meer worden ingeladen.

add_action('wp_enqueue_scripts', function() {
  // Remove CSS in the front-end.
  wp_dequeue_style('wp-block-library');

  // Remove Gutenberg theme on the front-end.
  wp_dequeue_style('wp-block-library-theme');

  // Remove inline global CSS on the front-end.
  wp_dequeue_style('global-styles');
}, 20 );

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.