Printer stopt met afdrukken na eerste opdracht

Probleem:

Als een draadloze printer geen goede verbinding heeft kan afdrukken voor problemen zorgen.Je maakt gebruik van een printer waarop je draadloos kan afdrukken. Doe je een afdruk van een of twee pagina’s dan gaat dit zonder problemen. Geef je een aantal opdrachten vlak na elkaar dan stopt de printer na de eerste opdracht.

Soms gaat de printer 10-20 minuten later weer verder met de volgende opdracht of de opdracht verdwijnt gewoon. Windows zegt dat de printer dan klaar is maar de printer heeft niets gedaan.

Oplossing:

Dit probleem kan veroorzaakt worden door een slecht of instabiel WIFI netwerk. Staat de router bijvoorbeeld beneden en zit jij op tweede verdieping met beperkt bereik? Dit merk je vaak ook tijdens het bezoeken van websites die traag worden igeladen.

Om zeker te weten dat het niet aan de printer ligt kan je deze tijdelijk verbinden met een USB kabel. Heb je die niet? Deze kan je op internet voor een paar euro kopen.

Printer verbinden met USB kabel:

Als je de printer via USB verbind met Windows zal deze automatisch de drivers voor de printer installeren. Drivers worden gebruikt om de printer (hardware) vanuit de software aan te sturen.

Er zijn een aantal printers, vooral oudere, waarvoor je handmatig de drivers van internet moet downloaden. Zoek in dat geval in Google op printer type + windows + drivers. Het printertype vind je aan de onderkant of achterkant en is anders dan de modelnaam.

Testen of het beter werkt:

Geef vervolgens een aantal afdruk opdrachten snel na elkaar. Eigenlijk hetzelfde wat je deed toen het nog een probleem was. Zorg er wel voor dat je de printer selecteert die via USB verbonden is.

Worden alle opdrachten na elkaar afgedrukt zonder vertraging? Dan is de kans groot dat het aan het WIFI netwerk ligt. Dit wordt nogmaals bevestigd als ook het bezoeken van websites traag gaat.

Installeer geen WIFI versterker:

Op internet en in winkels worden vaak WIFI versterkers of WIFI repeaters aangeboden. Maar deze apparaten versterken alleen het huidige WIFI netwerk en om dat te doen moet de versterker binnen het huidige WIFI netwerk zitten.

Als je op de eerste verdieping nog maar een WIFI netwerk van 60% hebt dan zal een WIFI versterker hier nooit 100% meer van maken. Ja het nieuwe WIFI netwerk heeft wel 100% bereik, maar de internet snelheid zal maar 60% van de snelheid zijn die aangeboden wordt op het originele WIFI netwerk.

> Lees ook mijn blog over repeaters

Loopt er een netwerkkabel naar boven? Installeer een access point:

De netwerkkabel kan op het access point aangesloten worden. Vervolgens zend dit apparaat een nieuw WIFI netwerk uit met de hoogst haalbare snelheid. Bekabelde verbindingen zijn altijd stabieler dan draadloze verbindingen.

Access points kan je online kopen vanaf 60 euro. Goede merken zijn TP-Link of Netgear.

Loopt er geen netwerkkabel naar boven? Installeer dan powerline adapters:

Een powerline adapter maakt het mogelijk om een internetverbinding via het stroomnet in huis te verspreiden. Hiervoor plaats je een powerline adapter in het stopcontact bij de router. Deze verbind je met een netwerkkabel met de router.

Op een andere verdieping in huis plaats je weer een powerline adapter in een stopcontact. Een computer of laptop kan met een netwerkkabel verbonden worden met de adapter zodat deze internet krijgt.

Je hebt ook powerline adapters die zelf weer een WIFI netwerk uit kunnen zenden. Handig als je op de tweede verdieping toch een stabiel WIFI netwerk wil hebben. De bron voor dit WIFI netwerk is een combinatie van netwerkkabels en stroomdraden.

Een goed voorbeeld hiervan is de TP-Link TL-WPA7517 Kit 1000 Mbps 2 adapters (wifi) die ik heb geïnstalleerd om op de tweede verdieping een stabiel WIFI netwerk te maken.

Conclusie:

Door een access point of een powerline adapter te gebruiken krijg je op de eerste of tweede verdieping een stabiel bekabeld of draadloos netwerk. Hierdoor zal het draadloos afdrukken ook weer normaal functioneren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.