Steeds meer Windows laptops zonder netwerkpoort

In 1979 is de laptop bedacht door Bill Moggridge door een scherm en toetsenbord direct met elkaar te verbinden. De eerste laptop koste toen nog rond de 8000 dollar en had 256 KB werkgeheugen.

Dat betekent dus dat de laptop al meer dan 40 jaar bestaat en in de afgelopen jaren is er veel veranderd. Zo zijn de schermen groter en scherper geworden, is 8000kb (8 GB) werkgeheugen de standaard en sla je bestanden op een snelle SSD schijf op.

Diskette, CD en DVD

In het verleden zijn er laptops uitgebracht met een diskettestation maar die uitvoeringen bestaan allang niet meer. De opvolger van de diskettestation was de CD-speler die later werd opgevolgd door een DVD-speler. Ook deze zijn in de afgelopen 10 jaar langzaam verdwenen uit de laptops.

Door een DVD-speler achterwege te laten kan een laptop dunner gemaakt worden. Deze heeft al snel 1 cm hoogte nodig en voor de breedte en lengte zijn de afmetingen van de DVD bepalend.

Heb je een laptop zonder DVD speler maar wil je toch een DVD af kunnen spelen? Dan kan je een externe DVD speler kopen voor 50 euro.

Netwerkpoort

De netwerkpoort is een stukje hardware dat al tientallen jaren in laptops ingebouwd wordt. Ook hiervoor geldt dat deze poort eigenlijk 1 cm hoogte nodig heeft. Met het verdwijnen van de DVD speler en het steeds dunner worden van laptops werd dit wel een probleem.

De oplossing hiervoor werd gevonden in een uitklapbare netwerkpoort. Standaard is deze minder dan 1 cm hoog waardoor laptops dun kunnen blijven. Door de onderkant naar beneden te duwen wordt de netwerkpoort groot genoeg voor een netwerkkabel.

Draadloze netwerken

Al een jaar of 20 heeft de netwerkpoort er een concurrent bij in de vorm van een draadloze ontvanger. Je hebt dan geen netwerkkabel meer nodig om websites te bezoeken. Hierdoor kan je met een laptop van ruimte naar ruimte gaan zonder vast te zitten.

Tegenwoordig heeft ieder huishouden en bedrijf een draadloos netwerk. Zelfs winkelcentrums, pretparken en sportkantines doen mee. Deze ontwikkeling was ook wel nodig anders zouden we nooit gebruik kunnen maken van smartphones en tablets.

Anno 2021/2022 geen netwerkpoort meer

Het aantal laptops dat via een netwerkkabel verbonden is met een netwerk is daarom de laatste jaren enorm gedaald. De snelheid van draadloze netwerken is tegenwoordig vergelijkbaar met die van de netwerkkabels.

Heb jij in huis nog niet een snel draadloos netwerk? Kijk dan eens naar de TP-Link Deco producten waarmee je gemakkelijk een stabiel en snel draadloos netwerk kan maken.

Deze HP 17-cn1956nd laptop heeft geen netwerkpoort meer.
Deze HP 17-cn1956nd laptop heeft geen netwerkpoort meer.

Sinds 2021/2022 zijn er steeds meer fabrikanten, HP en Lenovo zijn goede voorbeelden, die laptops zonder netwerkpoort uitbrengen. Ben jij opzoek naar een nieuwe laptop en is een netwerkpoort een eis? Let daar dan specifiek op.

Er is een alternatieve oplossing

Heb je een laptop zonder netwerkaansluiting maar heb je die wel nodig? Dan kan je een ethernet converter aanschaffen. Dit is een klein apparaatje met een netwerkaansluiting dat je via USB-C verbind met jouw laptop. Kost ongeveer 20 euro.

Geen USB-C poort of gebruik je die ergens anders voor, maar wel een USB 2.0 of 3.0? Dan kan je een USB netwerkadapter aanschaffen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.