Meteen upgraden na de laatste versie van WordPress?

Meteen upgraden na de laatste versie van WordPress?Een paar weken geleden is WordPress 6, wat ik ook gebruik voor mijn website, uitgebracht. De afgelopen maanden is er hard gewerkt door meer dan 500 programmeurs.

In deze versie zijn meer dan 1000 wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen kunnen opgesplitst worden in nieuwe functies of oplossingen voor problemen (bugs). Benieuwd naar de details van de wijzigingen? Bekijk dan het blog op WordPress.org.

Duizend wijzigingen is best veel waardoor de kans dat een WordPress website na de upgrade niet meer werkt aanwezig is. Of dat gebeurt is op voorhand niet te zeggen omdat geen een WordPress website hetzelfde is. Iedere website heeft een eigen samenstelling wat thema + plugins + mogelijk maatwerk betreft.

Worden er online problemen gemeld?

Natuurlijk wil je voorkomen dat na een simpele upgrade de website niet meer werkt en je een back-up moet terugzetten. Hier heb je vaak ook SFTP vaardigheden voor nodig en je moet de database opnieuw inladen via phpMyAdmin of een terminal scherm. Niets voor niets wordt geadviseerd om een back-up te maken voor het klikken op “bijwerken”.

Om er zeker van te zijn dat een nieuwe WordPress versie niet voor conflicten zorgt installeer ik deze versie pas na 1 week. Ik volg de berichten op wordpress.org en wptavern.com waarop mogelijke problemen worden gerapporteerd.

Wil je het helemaal goed doen? Dan installeer je de nieuwe versie eerst op een testlocatie. Heb je die niet? Dan kan je gebruik maken van een tijdelijke online testlocatie.

Plugins en thema’s bijwerken

Je merkt dat in de weken voor het uitbrengen van een nieuw versie alle plugin- en thema programmeurs druk bezig zijn om hun code geschikt te maken voor de nieuwe versie. Het aantal updates is in de weken voor en na de nieuwe WordPress versie stukken hoger.

Installeer daarom eerst de updates voor plugins en thema’s voordat je WordPress zelf bijwerkt. Sommige plugins zijn ook gekoppeld aan specifieke WordPress versie. Dus het kan zijn dat je alle plugin updates al hebt geïnstalleerd maar je na het bijwerken van WordPress meteen weer plugin updates hebt. Dat is niet erg.

Natuurlijk blijft de gouden tip om zo min mogelijk thema’s en plugins te installeren. Scheelt onderhoud, verhoogd de snelheid en verbeterd de veiligheid.

Kleine sites eerst

Heb je meerdere websites in beheer? Dan kan het interessant zijn om eerst de kleinste websites met het minste verkeer te upgraden naar de nieuwste WordPress versie. Mogelijke problemen die ontstaan kan je oplossen voordat je de grotere websites bijwerkt.

Moet je upgraden?

Ja, uiteindelijk zal je van WordPress 5 naar 6 moeten gaan om de nieuwste functionaliteiten te kunnen gebruiken. Maar dit hoeft niet binnen een paar weken.

WordPress zal versie 5 ook nog even onderhouden wanneer het om beveiligingsupdates aankomt. Houd er wel rekening mee dat plugins kunnen eisen dat je een bepaalde WordPress versie hebt om deze te kunnen gebruiken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.