Van klassiek analoge TV naar streamen wanneer je wilt

Ik ben opgegroeid in de tijd van de analoge kleuren TV. Via een coax kabel kwam het signaal ons huis binnen. De TV van toen had nog een toeter aan de achterkant en was zwaar om te verplaatsen. Wilde je weten wat er op TV kwam of was? Dan keek je in de TV gids in de krant of in de daarvoor speciaal uitgebrachte tijdschriften.

Analoge signaal

Die analoge TV had wel een bepaalde charme. Op vrijdagavond begonnen om 20:30 de films. Van  tevoren had je al een film uitgezocht die je wilde kijken. De optie om op te nemen of later te beginnen was er niet. Om 20:30 begon de film gewoon of je in de bank zat of niet. Na een aantal pauzes van ongeveer 10 minuten was de film rond 22:30 afgelopen en begon de volgende. Dit herhaalde zich ook op zaterdagavond en op zondagavond werden er vaak series uitgezonden.

Digitale signaal

Na verloop van tijd werd het digitale TV signaal ontwikkeld wat een verbetering was van de beeldkwaliteit. Alleen veel huishoudens hadden nog een analoge TV waardoor het signaal eerst van digitaal naar analoog omgezet moest worden. Je kon zo dus geen gebruik maken van de hogere kwaliteit.

Wij stapten na verloop van tijd ook over naar een platte TV van het merk Samsung die meteen een stuk groter was. Maar nog steeds lichter dan die oude toeter TV.

Inderdaad was de kwaliteit een stuk beter alleen het zappen tussen de signalen, daar zat wel een vertraging in. Een ander pluspunt was dat onze nieuwe platte TV een ingebouwde TV gids had. Je hoefde dus niet meer de krant te raadplegen om te bepalen wat je ’s avonds ging kijken. De digitale TV gids gaf ook nog een omschrijving van de film.

Terugkijken, pauzeren en opnemen

De ontwikkeling van de techniek ging verder en je kreeg de mogelijkheid om uitzendingen op TV later te starten. Je was dus niet meer afhankelijk van die starttijd van 20:30 uur. Schikte 21:15 beter, geen probleem keek je de uitzending gewoon terug. Maar je kon de film ook pauzeren wanneer jij wilde om drinken te pakken of wat chips.

Had je die avond geen tijd? Dan nam je de film gewoon op zodat je die een dag later kon kijken. Tweede voordeel hiervan was dat je de pauzes kon doorspoelen want pauzes zaten er nog steeds in.

Je kon zo ook alle afleveringen van een serie opnemen zodat je die later in een keer achter elkaar kon kijken. Dit in een keer meerdere films of afleveringen achter elkaar kijken wordt bingewatchen genoemd.

On demand en streamen

Het ouderwetse TV kijken verdwijnt steeds meer na de introductie van on demand. Jij bepaald voortaan wat je wanneer wilt kijken. Hiervoor bladerde je door een groot aanbod van films en series. Dit allemaal zonder reclames.

Een goed voorbeeld hiervan is het streaming bedrijf Netflix dat ooit begonnen is met het verkopen van videobanden. Ziggo en KPN bieden vergelijkbare diensten aan maar deze zijn wel beperkter. Helaas heeft Netflix ook niet het complete aanbod maar voor 10 euro per maand kan je niet al te veel klagen.

Ook ik heb al een aantal jaren Netflix naar volle tevredenheid waardoor ik dit jaar mijn TV abonnement bij Ziggo opgezegd heb. Voor Netflix heb je alleen internet nodig.

Jongeren herkennen dit niet

In de afgelopen 30 jaar heb ik veel veranderingen doorgemaakt. Het is best grappig om hier met jongeren over te spreken die de helft van mijn leeftijd zijn. Die zijn opgegroeid met streamen en kennen analoge of digitale TV niet. Die kunnen zich amper inbeelden hoe het is om in een krant een film uit te zoeken die je die avond stipt om 20:30 gaat kijken.

Toch mis ik soms die charme dat je zorgt dat je om 20:30 klaar zit voor een film. Ach dan ga je naar de bioscoop en heb je ongeveer dezelfde ervaring. Je zit dan ook met meerdere mensen te wachten tot dat de film om 20:00 begint.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.