Windows heeft wel WIFI maar je kan geen websites bezoeken

Probleem:

Windows 11 heeft een draadloze verbinding maar je kan geen websites bezoeken.Van het bedrijf waar je werkt heb je een zakelijke Windows laptop gekregen die verbonden is met een draadloos netwerk (WIFI). Zonder problemen kan je op kantoor alles op internet doen.

Zodra je de laptop mee naar huis neemt en thuis verbindt met jouw eigen netwerk heb je wel verbinding maar kan je geen websites bezoeken. De browser zegt telkens dat de website niet geladen kan worden.

Onderstaande oplossingen kunnen ook werken als je een privé laptop hebt.

Oplossingen:

Geeft Windows rechts onderin het scherm met boogjes aan dat de kwaliteit goed is? Dan heb je verbinding met de router. Dat betekent niet automatisch dat je internet hebt. Hiervoor moet de router een verbinding naar buiten hebben. Dit verloopt meestal via de modem, maar kan wel in hetzelfde apparaat zitten.

Oplossing 1:

De eerste stap is daarom om te controleren of een ander apparaat op hetzelfde netwerk wel een internetverbinding heeft. Kan je met jouw smartphone wel websites bezoeken? Ja, dan zit het probleem in de laptop. Nee, controleer dan of de router en modem juist werkt.

Oplossing 2:

Start de laptop opnieuw op. Voor Windows lost dit altijd veel problemen op. Verwijder de verbinding met het WIFI netwerk en voeg die opnieuw toe.

Oplossing 3:

Zoals je bovenin kan lezen gaat het hier om een zakelijke laptop. De instellingen van deze apparaten worden soms door de IT afdeling van het bedrijf aangepast zodat ze specifiek binnen het bedrijf werken.

Aangezien je wel verbinding hebt maar de website niet kan bezoeken zou het met de DNS server te maken kunnen hebben. Deze zorgt ervoor dat de domeinnaam die jij in een browser invoert vertaald wordt naar het IP-adres van de server waar de website op staat.

Een domeinnaam is een soort van alias. De wereld van websites en servers werkt eigenlijk met IP adressen maar dat is natuurlijk niet zo mooi. Daarom hebben ze de DNS (DomainNameServer) bedacht die deze alias vliegensvlug vertaald. Jij merkt hier als gebruiker niets van.

Controleer of de DNS server juist ingesteld staat voor de WIFI verbinding:

 1. Klik op de startmenu knop met de linker muisknop
 2. Typ “Configuratiescherm” en klik op het gelijknamige resultaat
 3. Klik op “Netwerkstatus en -taken weergeven”
 4. Klik rechts in het scherm op de WIFI naam waarmee je verbonden bent
 5. Een klein scherm wordt in het midden geopend
 6. Klik op “Eigenschappen” en vervolgens op “Internet Protocol versie 4”
 7. Klik op “Eigenschappen”
 8. Zorg ervoor dat “Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen” geselecteerd is
 9. Klik op “OK”
 10. Staat er een vinkje voor “Internet Protocol versie 6”? Klik hierop en herhaal stap 7-9
 11. Klik op “OK” en op “Sluiten”

Bezoek een website om te zien of het probleem opgelost is

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.