Kan je de Windows 7 Back-up functie nog gebruiken in Windows 10 of 11?

Vraag:

Windows 7 Back-up functionaliteit gebruiken.In Windows 7 heb je de mogelijkheid om back-ups te maken van jouw bestanden. Deze functionaliteit kan je gemakkelijk instellen met als resultaat dat er kopieën gemaakt worden op een extern medium. Je bepaalt zelf of je dagelijks, wekelijks of maandelijks een back-up wilt maken. Indien nodig kan je ze vanuit de back-up functionaliteit ook weer gemakkelijk terugzetten.

Bestandsgeschiedenis als opvolger:
Met de komst van Windows 8 werd de nieuwe functionaliteit Bestandsgeschiedenis toegevoegd. Deze doet eigenlijk hetzelfde als de Windows 7 Back-up functionaliteit. Een verschil is dat je via het Eigenschappen venster van een bestand een specifieke versie terug kan zetten. Deze optie kom je ook vaak tegen in synchronisatie software van Onedrive of Tresorit.

Het nadeel van bestandsgeschiedenis:
Deze functionaliteit is beperkt tot de mappen Documenten, Muziek, Afbeeldingen, Video’s en Bureaublad. Ook wel bekend als de standaard Windows gebruikers mappen. Heb je bestanden op andere locaties staan dan worden die dus overgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan andere partities. De Windows 7 Back-up functionaliteit heeft deze beperking niet.

Sinds Windows 10 en 11 heeft Microsoft de Windows 7 Back-up functionaliteit steeds verder verstopt. Hoe vind je die?

Antwoord:

Met de komst van Windows 8 en verder heeft Microsoft een zoekfunctie in het startmenu toegevoegd die de gehele computer doorzoekt. Ook de opties in het Instellingen scherm worden gevonden. Uitzondering hierop is de Windows 7 Back-up functionaliteit. Die moet je handmatig opzoeken via onderstaand stappenplan.

  1. Klik op de Windows startmenuknop
  2. Typ “Configuratiescherm” en klik op het gelijknamige resultaat
  3. Het configuratiescherm wordt geopend
  4. Klik links onder “Systeem en beveiliging” op “Back-up maken en terugzetten”
  5. Klik rechts in het scherm op “Back-up instellen” en volg de stappen

Om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit moet je wel een extern medium aangesloten hebben. Als je tijdens het instellen kiest voor “Zelf instellen” kan je zelf de mappen selecteren die meegenomen moeten worden in de back-up of niet.

Houd er wel rekening mee dat in toekomstige updates van Windows deze functionaliteit definitief verwijderd kan worden.

Alternatieve oplossing:

Wil je of kan je geen gebruik maken van de Windows 7 Back-up functionaliteit? Dan is het gratis programma Syncback Free een goed alternatief. Met dit programma kan je back-ups maken of mappen met elkaar synchroniseren. Voor de gratis versie een zeer uitgebreid programma. Ik heb het jarenlang zelf gebruikt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.