Ga je voor een printer of een laserprinter en wat is het verschil?

Wist je dat printen eigenlijk een hele lange historie heeft die 3500 jaar voor Christus is begonnen. Toen werd het gebruikt om documenten te certificeren die in klei waren geschreven.

De techniek is door de jaren heen enorm verandert en verbeterd. De printers anno vandaag zijn elektronische apparaten die je een opdracht kan geven om een bepaalde afdruk te maken. Die opdracht wordt via een USB- of netwerkkabel of draadloze verbinding verstuurd.

Printer of laserprinter:

Wereldwijd zijn er vele fabrikanten van printers, een bekend merk is het Japanse Brother dat in 1908 opgericht is. In de basis ontwikkelen alle fabrikanten printers op basis van een van de volgende methodes.

 1. Printers op basis van de inktjet methode
 2. Laserprinters op basis van de laser print methode

In het dagelijks leven wordt een laserprinter al snel printer genoemd: “Even naar de printer lopen” of “Even een printje maken”.

Laserprinter van Brother.
Laserprinter van Brother.

De werking van een laserprinter ten opzichte van een inktjet printer is compleet anders. De techniek zit overigens nog steeds in een plastic omhulsel die vaak beschikbaar is in een van de volgende kleuren:

 • Wit
 • Zwart
 • Grijs

Als mensen mij vragen om een printer of laserprinter te adviseren vraag ik altijd of de kleur belangrijk is. In 98% van de gevallen kijken ze me vreemd aan en reageren ze “wat maakt mij het uit”. Maar voor de andere 2% geldt dat ze graag willen dat het matcht bij de computer, het beeldscherm of het meubel waar hij op of in komt te staan.

In het verleden heb ik een inkjetprinter gezien die voorzien was van een aluminium omhulsel in plaats van plastic. Heel mooi, heel zwaar en ook heel duur. Deze uitvoering heeft ook maar kort bestaan. Leuk feitje: je kreeg er een tas bij zodat je jouw printer gemakkelijk kon vervoeren. Meeste printers worden ergens geplaatst tot dat ze kapot gaan.

Inkjet methode

De inktjet methode is bedacht in 1950 en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in nieuwe printers. Eigenlijk zou je een printer met deze methode inkjetprinter moeten noemen zodat het verschil met een laserprinter duidelijker is. Maar zoals wel vaker gebeurd met woorden is dit verbasterd naar printer.

Een inkjetprinter maakt gebruik van cartridges die gevuld zijn met vloeibare inkt in de volgende kleuren:

 • Zwart
 • Blauw
 • Geel
 • Mangaan (dus niet rood)

Naast bovenstaande kleuren heb je ook nog duurdere foto cartridges met meerdere, meestal diepere, kleuren voor het afdrukken van foto’s. Niet iedere printer heeft hiervoor cartridges en voor optimaal resultaat moet je ook kwalitatief goed papier gebruiken. Voor de gemiddelde consument is een inkjetprinter met de standaard cartridges prima.

Sommige fabrikanten hebben voor iedere kleur een cartridge en anderen hebben blauw + geel + mangaan gecombineerd. Voor de gebruiker is het financieel aantrekkelijker om losse cartridges te hebben omdat de kleuren nooit tegelijk op zijn.

Sinds een aantal jaren zijn er ook inkjetprinters op de markt waarvan de cartridges naast de printer worden geplaatst. Dit worden inkttanks genoemd. Deze zijn groter en passen daardoor niet meer in de printer. Je koopt een verpakking met veel meer inkt dan telkens een kleine verpakking met een beetje inkt. Dit is ook beter voor het milieu.

Een inktjet printer verplaatst de cartridges vliegensvlug over het papier en wanneer nodig wordt er een minuscuul spuitje inkt op het papier gespoten. Door meerdere spuitjes naast elkaar te doen krijg je een letter of uiteindelijk een afbeelding. Voor kleur wordt door de printer in de juiste verhoudingen blauw + geel + mangaan gemengd en op het papier gespoten.

Laser printmethode

Deze methode is in 1969 ontwikkeld, bijna 20 jaar na de inkjet methode. In aanschaf een stuk duurder dan een inkjetprinter maar ideaal als je veel moet afdrukken. Daarom kom je laser printers ook vaker bij bedrijven tegen. Nou is het wel zo dat laserprinters de laatste jaren goedkoper geworden zijn waardoor ook consumenten er een aanschaffen.

Laserprinters maken gebruik van toner. Dit is een poeder dat net als bij inkjet in de volgende kleuren wordt geleverd:

 • Zwart
 • Blauw
 • Geel
 • Mangaan

De poeder wordt geleverd in plastic verpakkingen, vergelijkbaar met cartridges, alleen worden ze dan toners genoemd. Toner moet je niet op je handen krijgen en ook niet op je kleren want je krijgt het er heel moeilijk vanaf.

Jarenlang konden laserprinters alleen zwarte tekst afdrukken wat voor bedrijven prima was. Toen kwam de tijd dat in kleur printen mogelijk werd maar dat was nog wel kostbaar. Inmiddels is dit ook goedkoper geworden. Ten opzichte van cartridges worden kleuren nooit in één toner geleverd, maar altijd apart.

In een laserprinter zit een drum, in de vorm van een ronddraaiende koker, die elektrisch geladen wordt. Hierna wordt de afdruk erop geprojecteerd met een laser. Tegenwoordig kan er ook LED gebruikt worden in plaats van laser maar wordt er voor het gemak toch nog over een laserprinter gesproken.

Op de plek van de projectie verliest de drum de elektrische lading. Vervolgens wordt er toner over de drum verspreid die alleen blijft plakken op de plek waar geen elektrische lading meer zit. De drum draait verder door over het papier waardoor de tonerpoeder op het papier komt te liggen. Het volgende onderdeel in een laserprinter is de fuser. Dit is een verwarmingselement dat wel 200 graden kan worden. Deze ronde fuser draait over het tonerpoeder en brand het in het papier wat ook wel fixeren wordt genoemd.

Het verwarmingselement zorgt ervoor dat een laserprinter een lange opwarmtijd heeft. Is hij eenmaal warm dan houd een inkjetprinter hem niet meer bij.

Kopiëren en scannen:

De gemiddelde inkjet- en laserprinter kan naast printen tegenwoordig ook kopiëren en scannen. Beiden hebben een USB aansluiting maar bij laserprinters wordt er ook vaak nog een RJ45 netwerkaansluiting ingebouwd. Sommige modellen kan je ook aansluiten op het draadloze netwerk.

Wat is de beste keuze:

Een groot voordeel van de inkjetprinter is dat deze veel sneller begint met printen. Nadeel is wel dat je iedere maand moet printen om te voorkomen dat de cartridges uitdrogen. Een laserprinter is bij meerdere pagina’s per afdrukopdracht weer sneller klaar. Print je vaak foto’s? Dan zal een inkjet, mits goede inkt + papier + instellingen, voor beter resultaat zorgen. Laserprinters zijn hier niet voor ontwikkeld.

Wanneer je met je vingers over de inkt wrijft na een afdruk met vloeibare inkt dan zal je vlekken krijgen. Deze moet eerst drogen. Hoe meer inkt er gebruikt is hoe langer. Dit heb je bij een laserprinter niet omdat deze de poeder in het papier brand.

Het is lastig om iets over de kosten te zeggen omdat het van de volgende factoren afhankelijk is:

 • Wat is de aanschafprijs van het apparaat
 • Gebruik je originele inkt/toner of B merk
 • Print je alleen tekst of ook foto’s
 • Print je vaak of maar een paar documentjes per week
 • Hoe snel moet het apparaat printen of scannen of kopiëren

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.