Wat gebeurt er als je briefgeld met een printer kopieert?

Dit blog is geen oproep om briefgeld te kopiëren want dat mag natuurlijk niet en is strafbaar. Ik heb dit meer geschreven als een leuk experiment met jouw printer waardoor het IT gerelateerd is en prima op mijn blog past.

Heb je ergens nog briefgeld, ook wel briefje of biljet genoemd, van bijvoorbeeld 10 euro liggen? Dit wordt steeds lastiger in de wereld waar we steeds vaker digitaal betalen.
Een printer zal weten wanneer hij briefgeld kopieert.

De praktijktest

Leg dit briefje onder jouw printer en kopieer het. Zwart wit of kleur maakt niet uit. Het resultaat zal een afdruk zijn op papier. Afhankelijk van de printer heb je heel weinig aan deze afdruk want:

  1. De printer maakt een kopie van het briefje met strepen er overheen
  2. De printer maakt een kopie met blokjes er overheen
  3. De printer kopieert het briefje als een zwart vlak

De beveiliging

Het kopie is dus onbruikbaar. Dit komt omdat al het Europese briefgeld voorzien is van een zogenaamd EURion sterrenbeeld. Het sterrenbeeld wordt via bolletjes in een bepaald patroon getoond. De printer herkent dit en weigert om het briefpapier goed te kopiëren.

Al zou de printer wel een goede kopie maken dan zijn er nog teveel verschillen tussen echt briefgeld en jouw kopie.

De productie van briefgeld

Briefgeld mag in Nederland alleen gedrukt worden door Koninklijke Joh. Enschedé in Haarlem en uitgegeven worden door de Nederlandse Bank. Om ervoor te zorgen dat briefgeld niet beschadigd raakt, door bijvoorbeeld regen, wordt er geen gebruik gemaakt van normaal papier maar van pluizige zaden van de katoenplant.

Tijdens het drukken van briefgeld wordt er speciale inkt gebruikt en wordt er een watermerk toegevoegd aan ieder biljet. Dit watermerk zie je alleen als je het briefgeld in het zonlicht houd. Een standaard printer kan zo’n soort watermerk niet afdrukken. Daarnaast zijn er nog een aantal beveiligingen.

Laserprinters voegen een machine identification code toe

Wist je dat de meeste kleuren laserprinters op iedere pagina een unieke machine identification code printen in de vorm van gele punten. Die punten zijn voor het menselijk oog niet zichtbaar. Om ze te zien moet je heel diep op de pagina inzoomen.

Op deze manier is het wel mogelijk om te herleiden vanaf welke laserprinter de afdruk komt. Deze machine identification code is ooit bedacht als beveiliging tegen het kopiëren van briefgeld.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.