Dit blog is geen oproep om briefgeld te kopiëren want dat mag natuurlijk niet en is strafbaar. Ik heb dit meer geschreven als een leuk experiment met jouw printer waardoor het IT gerelateerd is en prima op mijn blog past.
Heb je ergens nog briefgeld, ook wel briefje of biljet genoemd, van bijvoorbeeld 10 euro liggen? Dit wordt steeds lastiger in de wereld waar we steeds vaker digitaal betalen.
De praktijktest
Leg dit briefje onder jouw printer en kopieer het. Zwart wit of kleur maakt niet uit. Het resultaat zal een afdruk zijn op papier. Afhankelijk van de printer heb je heel weinig aan deze afdruk want:
- De printer maakt een kopie van het briefje met strepen er overheen
- De printer maakt een kopie met blokjes er overheen
- De printer kopieert het briefje als een zwart vlak
De beveiliging
Het kopie is dus onbruikbaar. Dit komt omdat al het Europese briefgeld voorzien is van een zogenaamd EURion sterrenbeeld. Het sterrenbeeld wordt via bolletjes in een bepaald patroon getoond. De printer herkent dit en weigert om het briefpapier goed te kopiëren.
Al zou de printer wel een goede kopie maken dan zijn er nog teveel verschillen tussen echt briefgeld en jouw kopie.
De productie van briefgeld
Briefgeld mag in Nederland alleen gedrukt worden door Koninklijke Joh. Enschedé in Haarlem en uitgegeven worden door de Nederlandse Bank. Om ervoor te zorgen dat briefgeld niet beschadigd raakt, door bijvoorbeeld regen, wordt er geen gebruik gemaakt van normaal papier maar van pluizige zaden van de katoenplant.
Tijdens het drukken van briefgeld wordt er speciale inkt gebruikt en wordt er een watermerk toegevoegd aan ieder biljet. Dit watermerk zie je alleen als je het briefgeld in het zonlicht houd. Een standaard printer kan zo’n soort watermerk niet afdrukken. Daarnaast zijn er nog een aantal beveiligingen.
Laserprinters voegen een machine identification code toe
Wist je dat de meeste kleuren laserprinters op iedere pagina een unieke machine identification code printen in de vorm van gele punten. Die punten zijn voor het menselijk oog niet zichtbaar. Om ze te zien moet je heel diep op de pagina inzoomen.
Op deze manier is het wel mogelijk om te herleiden vanaf welke laserprinter de afdruk komt. Deze machine identification code is ooit bedacht als beveiliging tegen het kopiëren van briefgeld.
Beste,
een collega van mijn man wilde geld kopieren voor een verjaardagsfeestje van haar kinderen (een spelletje) en er kwam een heel rood papier uit (gans rood gekleurd) en printer is nu onbruikbaar. Hebt u nog al zo’n verhaal gehoord?
mvg
Veerle
Hoi Veerle,
Nee ik heb nog nooit van zo’n verhaal gehoord. Ik weet dat je geen briefpapier kan en mag kopiëren. Maar dat de printer het hierna niet meer doet is nieuw.
Heb je de printer al eens helemaal spanningsloos gemaakt door de stekker er minimaal 1 minuut uit te halen.
En als je alleen een zwarte tekst print, werkt dat dan ook niet?