Facebook account en gekoppelde e-mailadres goed beveiligen

Jouw Facebook account goed beveiligen.De laatste tijd lees ik steeds vaker dat Facebook accounts gehackt worden. Vervolgens worden onder andere de naam + profielfoto aangepast. Waarom ze dit doen geen idee maar het is natuurlijk niet fijn als dit jou overkomt.

E-mailaccount gehackt

Maar in sommige gevallen wordt het Facebook account niet gehackt maar juist het e-mailadres dat gekoppeld zit aan het Facebook account. Op een of andere manier hebben hackers hiertoe toegang gekregen doordat:

  • Er een virus zit op jouw computer die alle toetsaanslagen registreert
  • Er is een lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden van een vorige hack aanval
  • Je hebt geklikt op een link in een e-mail en jouw wachtwoord ingevuld

De volgende stap die de hackers dan doen is om te proberen met dezelfde gegevens op jouw Facebook profiel in te loggen. Werkt dat niet? Dan gebruiken ze de “wachtwoord vergeten” optie. Tot dat jij de e-mail van Facebook krijgt heb jij nog niet door dat een hacker in jouw mailbox zit.

> Ziggo e-mailadres gehackt en je ontvangt geen e-mail meer

De hacker stelt een ander wachtwoord in, past het e-mailadres aan en vervolgens ook de rest van het profiel. Dit kan binnen het uur gebeurt zijn. Dit kan ook ’s nachts gebeuren terwijl je ligt te slapen.

Weer toegang krijgen tot Facebook

Soms past de hacker het e-mailadres niet aan en kan je zelf gebruik maken van de “wachtwoord vergeten” optie van Facebook. Maar meestal ben je er daar niet mee. Pas ook het wachtwoord aan van het gekoppelde e-mailadres.

Hoe kan je dit voorkomen?

Volg de onderstaande tips om jouw Facebook account een e-mailadres beter te beveiligen. Hoe simpel ze ook zijn maak ik in de praktijk mee dat mensen ze toch niet toepassen.

1. Unieke wachtwoorden per account:

Tegenwoordig heb je steeds meer accounts nodig voor online diensten, dus dat betekent ook meer wachtwoorden. Nog steeds hergebruiken mensen wachtwoorden zodat ze er minder hoeven te onthouden.

Doe dat niet! Bedenk voor ieder account een uniek wachtwoord.

2. Sterke wachtwoorden:

Om wachtwoorden beter te kunnen onthouden worden vaak de namen van kinderen, kleinkinderen of huisdieren gebruikt. Neeltje01 bijvoorbeeld. Doe dit niet en gebruik sterke wachtwoorden die voor anderen lastig te achterhalen zijn. Of breid het uit met Neeltje01LuistertAlleenNaarHenk!

Stelregel is: kan je een wachtwoord heel gemakkelijk onthouden en is het korter dan 10 tekens? Dan is het een slecht wachtwoord.

Op internet zijn genoeg programma’s die wachtwoorden kunnen genereren wanneer je inspiratieloos bent. De meeste browsers en Apple apparaten bieden deze functionaliteit standaard aan.

Tegenwoordig kan je beter een lang makkelijk wachtwoord hanteren dan een kort complex wachtwoord dat je amper kan onthouden.

3. Wissel van wachtwoord iedere 1 – 2 jaar:

Wissel iedere 1 tot 2 jaar van wachtwoord. Mocht er ingebroken zijn bij de dienst waar jij een account hebt dan kan je de schade zo beperken. Met wisselen bedoel ik dus niet dat je van Neeltje01 naar Neeltje02 gaat! Bedenk een compleet nieuw wachtwoord dat je nog niet eerder hebt gebruikt. Doe dit bijvoorbeeld in de eerste twee weken van het nieuwe jaar. Het is saai werk dat klopt maar gehackt worden is nog minder leuk.

4. Gebruik een password manager / wachtwoord manager

Wil je niet alle wachtwoorden onthouden? Dan kan je ze ook toevoegen aan een password manager. Dit is een programma dat je beveiligt met 1 sterk wachtwoord. Alle andere wachtwoorden hoef je niet te onthouden. Dit wordt soms ook wel een kluis genoemd. Hierdoor kan je gebruik maken van wachtwoorden zoals sdf7wev#sdf#@fsdAs wat veiliger is dan Neeltje01.

Een aantal voorbeelden:

5. Controleer of jouw e-mailadres of wachtwoorden uitgelekt zijn

Dagelijks worden andere websites ook aangevallen door hackers waardoor e-mailadressen, wachtwoorden of andere persoonlijke data uitlekken.

Dit zou een reden kunnen zijn dat hackers toegang krijgen tot jouw e-mailadres of Facebook account. Je kan controleren of jouw gegevens uitgelekt zijn door de website haveibeenpwned.com te bezoeken.

6. Installeer de laatste software updates voor jouw apparaten

Je kan nog zo’n uniek en veilig wachtwoord hebben. Maar als er een lek zit in de software waardoor hackers toch bij jouw wachtwoord kunnen maakt dat niet zoveel uit.

Zorg er daarom voor dat je altijd de laatste updates hebt geïnstalleerd op jouw apparaten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.