Waarom wordt de adapter van mijn smartphone warm tijdens opladen?

Vraag:

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dat betekent dus ook dat we ze met regelmaat op moeten laden. De gemiddelde smartphone gaat ongeveer 1 tot 2 dagen mee afhankelijk wat je ermee doet.

Voor het opladen wordt geadviseerd om de adapter die bij de smartphone werd geleverd te gebruiken. Maar soms heb je die niet voorhanden en pak je snel een andere adapter.

Zolang het icoontje aangeeft dat hij oplaad is het goed toch? Maar na een kwartiertje wordt de adapter wel heel erg warm, eerder zelfs heet. Hoe kan dat?

Antwoord:

De reden dat de deze heel warm wordt kan door een van de onderstaande redenen komen:

Reden 1:
De adapter is hetzelfde als jouw originele adapter en geeft dezelfde ampèrage en voltage af. De kans is groot dat deze niet meer juist functioneert waardoor hij oververhit kan raken wat zelfs kortsluiting of brand tot gevolg kan hebben. Dit komt meestal voor bij goedkope adapters of wanneer ze gevallen zijn.

Oplossing:
Stop het gebruik van deze adapter en schaf een nieuwe aan.

Reden 2:
Omdat de adapter niet bij jouw smartphone hoort is de kans aanwezig dat het ampèrage van de adapter lager is dan wat de smartphone wil ontvangen. Met ampèrage wordt de stroomsterkte aangegeven. Dit staat op de adapter vermeld achter “output” en is iets anders dan het voltage.

Stel jouw smartphone wil 2 ampère ontvangen en de adapter geeft maar 1,25 ampère dan moet deze veel harder werken om aan die 2 ampère te komen. Hierdoor wordt deze steeds warmer wat kan leiden tot overbelasting of zelfs brand.

Oplossing:
Stop het gebruik van de adapter en zoek er een die wel past bij de eisen van jouw smartphone. Een adapter mag wel een wat hoger ampèrage leveren dan wat de smartphone wil ontvangen.

Tegenwoordig zijn er ook adapters die zich aanpassen aan de smartphone. Dit zie je bijvoorbeeld bij de opladers die standaard en snel opladen ondersteunen.

Je kan ook een tweede aanschaffen en die in jouw tas stoppen of op kantoor leggen.

Hoe zit het dan met voltage (v)?

Naast ampèrage levert een adapter ook een bepaald voltage ook wel bekend als spanning. Deze moet eigenlijk hetzelfde zijn als wat de smartphone wil ontvangen. Kijk op de originele adapter om te zien hoeveel voltage dat is.

Alle stopcontacten in huis leveren 220-230 voltage. Een adapter zal dit verlagen tot een het lager voltage waar een smartphone om vraagt. Zou je een laptop direct op 230v aansluiten is de kans groot dat de laptop hierna niet meer werkt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.